A-
A+

Superrea ska rädda handeln

Höstens och vinterns reaperiod kan bli både kraftfullare och längre när handlarna vill bli av med för stora lager, säger detaljhandelsanalytikern Rolf Karp. Arkivbild.
Höstens och vinterns reaperiod kan bli både kraftfullare och längre när handlarna vill bli av med för stora lager, säger detaljhandelsanalytikern Rolf Karp. Arkivbild.
EkonomiTT

Årets sista veckor blir avgörande för handeln.

Stora reor drar i gång för att locka ekonomiskt pressade konsumenter.

Black Friday och julhandeln kommer att vara viktigare än på väldigt länge, säger Sofia Larsen på Svensk Handel.

Annons

Annons

Fler konkurser och fler kedjor som får problem inom detaljhandeln kan bli verklighet efter årsskiftet, enligt analytikern Rolf Karp. Arkivbild.
Fler konkurser och fler kedjor som får problem inom detaljhandeln kan bli verklighet efter årsskiftet, enligt analytikern Rolf Karp. Arkivbild.

Mycket står på spel när handlarna vill tömma sina stora lager före årsskiftet. Årets reaperiod kan bli extra kraftfull och pågå längre än vanligt, säger detaljhandelsanalytikern Rolf Karp på Aktiespararna.

Det är många som ska slåss om konsumenternas pengar den här hösten, säger han.

Handeln är i ett tufft läge och pressas från alla håll, enligt Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Runt hörnet väntar vad som kallas "årets fattigaste månad" och januari 2023 kommer att bli stendöd – och kanske även februari, enligt Rolf Karp.

Folk har inte råd att köpa någonting. Så vi kommer att se effekterna, tror jag, av en högre andel konkurser och flera kedjor som får problem efter årsskiftet.

Pandemilager ska säljas ut

E-handlarna hade medvind under pandemin och växte med rekordfart. Samtidigt gjorde leveransproblem att många bolag säkrade upp med större lager.

När läget blev allt mer oroligt våren 2022 började dock försäljningssiffrorna falla tillbaka. Risken är nu att en hel del av handlarna sitter på för stora lager, enligt Rolf Karp.

Jag tror att det finns risk att man har köpt på sig för att man förväntade sig att det skulle komma tillbaka igen, säger han.

Men även fysiska butiker har problem med stora lager, enligt Sofia Larsen. Framför allt handlare som säljer säsongskänsliga varor som kläder och sportartiklar.

Vi har haft en väldigt mild höst vilket har gjort att vi konsumenter inte har köpt nya vinterjackor, nya vinterskor eller nya skidor, säger hon.
Det sker i kombination med att vi konsumenter håller mycket hårdare i plånboken.

Annons

Annons

Höga hyror hotar

För de fysiska butikerna hotar också ett helt annat problem – hyreshöjningar.

För de flesta butiker handlar det om höjningar på 10,9 procent efter årsskiftet. Samma nivå som inflationstakten i oktober enligt måttet KPI. En höjning som varken är marknadsmässig eller skälig, enligt Sofia Larsen.

Det kommer att slå väldigt, väldigt hårt mot handlare, säger hon och fortsätter:
Vi är också väldigt rädda för vad det här kommer att innebära också för arbetstillfällen.

En kontinuerlig dialog förs med hyresvärdarna, säger Larsen, som hoppas att man ska kunna göra avsteg vad gäller indexhyreshöjningarna.

Det kommer att att bli tufft för många butiker att klara höjningen, säger även Rolf Karp.

Hyresvärdarna är nog inte heller beredda att sänka hyrorna bara för att det är tuffare tider, det kan jag inte föreställa mig, de har ju också högre kostnader.

Inflation och ränta skrämmer

Den underliggande inflationen, där elpriserna har rensats bort, ökade oväntat mycket i oktober, enligt Statistiska centralbyrån.

När de nya siffrorna släpptes varnade ekonomer för att Riksbanken kan höja styrräntan med en hel procentenhet nästa vecka.

Bara tanken på det och att det står i tidningarna kommer ju skrämma folk, de får kalla kårar, helt klart, säger Rolf Karp.

Enligt Svensk Handels prognos kommer försäljningen under årets Black Friday att minska, jämfört med tidigare.

Närmare en miljard lägre än föregående år, och det är ju ändå en markant skillnad, säger Sofia Larsen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.