A-
A+

Supertalangen med till OS: "En av Sveriges bästa"

Rosengårds Hanna Bennison och Häckens Lotta Ökvist under söndagens damallsvenska fotbollsmatch mellan FC Rosengård och BK Häcken FF på Malmö IP. Arkivbild.
Rosengårds Hanna Bennison och Häckens Lotta Ökvist under söndagens damallsvenska fotbollsmatch mellan FC Rosengård och BK Häcken FF på Malmö IP. Arkivbild.
FotbollTT

Förbundskapten Peter Gerhardsson har sagt sitt.

Nu står det klart vilka som får representera Sverige i OS-fotbollen – där supertalangen Hanna Bennison får mästerskapsdebutera.

Hon är med för att hon är en av Sveriges bästa spelare, säger förbundskaptenen.

Annons

Annons

Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget under dagens pressträff där OS-truppen presenteras inför OS 2021 i Tokyo.
Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget under dagens pressträff där OS-truppen presenteras inför OS 2021 i Tokyo.

Talangen och mittfältaren Hanna Bennison, som lämnade den senaste landslagssamlingen för att fira sin egen student, tar plats i Sveriges OS-trupp efter att ha avgjort helgens damallsvenska toppmöte mellan Rosengård och Häcken.

Hon var väldigt bra när hon landslagsdebuterade. Förutom någon skada så har hon varit med oss sedan dess, startat och gjort det väldigt bra mot bra motstånd. Hon har en väldigt hög högsta nivå, säger Peter Gerhardsson om 18-åringen.

Men hennes stora styrka är mental, menar förbundskaptenen.

Hennes största egenskap är hennes karaktär. Där spelar ålder ingen roll. Hon vet att hon är med för att hon är en av Sveriges bästa spelare, säger han.

Truppbegränsningar påverkade uttagningen

Förbundskaptenen är tydlig med att han är nöjd med den trupp som presenterats, men att det inte är omöjligt att den sett annorlunda ut.

Jag kan säga så här, det var en hel del bra spelare som inte kom med. Den här truppen har varit med i mästerskap och det finns spelare med spetsegenskaper och en flexibilitet att kunna på olika positioner vilket är viktigt, säger han.

Framförallt har storleksbegränsningarna på truppen påverkat. Bara 18 spelare får chansen att vara med i ett OS, jämfört med 23 i en VM-trupp. Men fyra reserver har också plockats ut.

Vi hade hoppats på att vi skulle kunna ta ut 22 rakt av. Nu måste vi tänka 16+2 och 1+3 (reserver). Det har påverkat hur vi diskuterat den här trupputtagningen. Framförallt rent belastningsmässigt så vore det så klart bra att kunna byta spelare utan att de är skadade.

På tal om skadade spelare så ska samtliga i den nu uttagna truppen vara utan problem och redo för spel till OS-premiären.

Spelarna jag tagit ut i dag väntas gå för fullt. Där vi är nu i alla fall, säger Gerhardsson.

Annons

Annons

"Kan gå väldigt långt"

Hur långt kan den här truppen gå då? Någon klar målsättning vill inte förbundskaptenen avslöja.

Det är upp till var och en. Jag tror alla känner att vi kan gå väldigt långt. En hel del av spelarna har varit med en längre tid och tittar vi kortsiktigt så är det framförallt att vi kunde match USA i april på ett bra sätt. Då ökar tron på att vi kan utmana dem i ett mästerskap, säger Gerhardsson och fortsätter:
Generellt har vi ett bra självförtroende, men vi måste prestera på topp för att kunna gå långt i en sådan här turnering.

Förbundskapten kan knappt vänta med att dra igång OS-resan ordentligt, men i kväll är det lite annat som kräver hans uppmärksamhet.

Jag är jättesugen. Jag vill vara hemma i kväll 21.00 när Sverige tar sig vidare, men jag hade kunnat åka redan i morgon. Jag får vänta lite, men det kommer vara en bra period fram tills dess och det finns saker att göra, avslutar han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!