A-
A+

Supporter tvingades ta bort Qatar-kritisk banderoll

De danska fotbollsherrarna är klara för VM. Men det är inte alla supportrar som tycker att man ska åka till Qatar nästa år.
De danska fotbollsherrarna är klara för VM. Men det är inte alla supportrar som tycker att man ska åka till Qatar nästa år.
FotbollTT-Ritzau

En dansk supporter tvingades ta bort en Qatarkritisk banderoll under VM-kvalmatchen på Parken i Köpenhamn.

Det bedömdes vara ett politiskt budskap, säger Jakob Høyer på det danska fotbollsförbundet.

Annons

Annons

Danmark säkrade på tisdagskvällen en plats i VM-slutspelet nästa år genom att besegra Österrike med 1–0.

Men det var inte alla som jublade över avancemanget.

En dansk supporter syntes på läktarna med en banderoll med texten "Bojkotta Qatar". Texten syftar till att Danmark borde bojkotta VM-slutspelet i emiratet.

Mannen fick dock inte fortsätta föra fram sitt budskap. På Twitter skriver han att en säkerhetsvakt, på order från det danska fotbollsförbundet (DBU), bad honom att ta bort banderollen.

Fifaregler bakom beslutet

DBU förklarar nu sitt agerande – och hänvisar till Internationella fotbollsförbundet Fifas regelverk.

Fifas regler säger ju att man inte få ha politiska budskap på banderoller och flaggor i samband med matcherna. Det bedömdes vara ett politiskt budskap, säger Jakob Høyer, kommunikationsansvarig på DBU, och fortsätter:
Om det står bojkotta Qatar eller bojkotta Israel, Sverige, England eller något annat som ligger närmare oss är sekundärt.

Annons

Annons

Fråga om mänskliga rättigheter

Kritiken mot nästa års VM-värd rör Qatars förhållningssätt till mänskliga rättigheter. Bland annat har emiratet fått kritik från omvärlden för hur man behandlar migrantarbetare, där en rapport från The Guardian tidigare i år visade att omkring 6 500 migrantarbetare mist livet sedan Qatar tilldelades VM för tio år sedan.

Flera av de VM-jagande lagen, däribland Norge och Tyskland, tog i våras tydligt ställning för mänskliga rättigheter i samband med att kvalspelet inleddes.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.