-
+

Supportrar sågar planer på superliga

Supportergrupper till flera europeiska storklubbar motsätter sig en superliga. Arkivbild.
Supportergrupper till flera europeiska storklubbar motsätter sig en superliga. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Planerna på att skapa en egen superliga för Europas mäktigaste klubbar fördöms av flera supportergrupper.

"Det skulle underminera den ekonomiska grunden för europeisk fotboll, genom att lägga ännu mer rikedom och makt i händerna på ett antal elitklubbar", skriver de i ett uttalande.

Annons

Annons

I uttalandet står det också att en superliga skulle förstöra hela den europeiska modellen, som bygger på att man kvalificerar sig via "framgångar i de inhemska ligorna" och på "finansiell solidaritet".

De menar att förändring visserligen krävs – men att en europeisk superliga skulle uppnå motsatsen till vad man bör sträva mot.

"Förslag på förändring borde sträva efter att återuppliva en balans i konkurrenskraften i europeiska tävlingar, att skydda inhemska ligor, att främja fansens intresse och uppmuntra till en mer rättvis fördelning av intäkter", skriver de.

139 supportergrupper till toppklubbar från 16 olika länder har skrivit under uttalandet som kommer från föreningen Football Supporters Europe (FSE).

Supportergrupper från bland annat Bayern München, Real Madrid, Liverpool och Paris SG har skrivit under.

Planerna på en europeisk superliga har sedan tidigare fördömts av Fifa och samtliga sex världsdelsförbund (Uefa, Conmebol, AFC, CAF, Concacaf och OFC).

"Ingen klubb eller spelare som är inblandad i en sådan tävling får delta i någon tävling som anordnas av Fifa eller respektive förbund", skrev Fifa i ett uttalande i jaanuari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss