Surt avslut på börsveckan i Asien

Tokyobörsens glädje över ett nytt coronavaccin har dämpats i och med nya ökade siffror över smittade. Arkivbild.
Tokyobörsens glädje över ett nytt coronavaccin har dämpats i och med nya ökade siffror över smittade. Arkivbild.
BörsTT-AFP-Reuters

Den kraftigt ökade smittspridningen i Europa och USA sänker börshumöret. Ledande Asienbörser avslutade överlag börsveckan nedåt.

Annons

Annons

Tokyobörsens Nikkei 225-index sjönk 0,5 procent i fredagens handel, medan det bredare Topixindex tappade 1,3 procent.

Tidigare i veckan var Nikkei 225-index uppe på den högsta nivån på 29 år , efter Pfizers oväntat positiva vaccinbesked. Med fredagens nedgång stannade indexlyftet för veckan på 4,4 procent.

Aktier i transport- och flygsektorn föll på bred front i fredagens handel, då investerare befarar nya reserestriktioner.

En annan förlorare var Bridgestone, vars aktie föll efter det att däcktillverkaren sagt nej till ett bud från den franska regeringen om att rädda sin franska fabrik och med den nära 900 arbetstillfällen.

På andra sidan spektrat gick biltillverkaren Nissan upp kraftigt, då företagets kvartalsrapport visat på bra kostnadskontroll och en ljusare framtid för bilindustrin.

Shanghaibörsen låg i den avslutande handeln på en nedgång på 1,3 procent sedan USA:s regering beslutat att förbjuda amerikanska bolag att investera i företag med koppling till Kinas militär.

Taiwanbörsen gick emot strömmen och avslutade veckan med en uppgång på 0,4 procent. Även Seoulbörsens Kospi-index låg på plus i den avslutande handeln, upp med 0,6 procent. Detta sedan Samsung Electronics aktie lyft med 3 procent till en rekordnivå.

Samtidigt pressas oljepriset nedåt av lagerstatistik från USA, som visar att kommersiella råoljelager är oväntat väl påfyllda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons