Svahn har testats positivt – flera isoleras

Linn Svahn. Arkivbild.
Linn Svahn. Arkivbild.
SkidorTT

Skidstjärnan Linn Svahn har testats positivt för covid-19.

Flera andra i den svenska Tour de Ski-truppen har isolerats i väntan på svar på ett andra test. Om också det är positivt kan hela laget stoppas från fortsatt tävlande.

Det här är en infektion som vi måste ta på största allvar, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det var ett snabbtest som gjordes under onsdagen, innan åkarna kom till den nya tävlingsorten Val di Fiemme, som gav positivt utslag för Linn Svahn. På torsdagsförmiddagen tog hon därför också ett så kallat PCR-test för att se om hon verkligen är smittad.

Svar på det väntas komma under fredagsförmiddagen, strax före masstarten, tourens sjätte etapp.

Testresultatet har fått konsekvenser även för den övriga truppen.

Vi har sent i går kväll (onsdag) vidtagit åtgärder, vilket innebär att vi isolerat ett antal personer som befunnit sig i hennes närhet de senaste dagarna, säger landslagsläkaren Per Andersson på en digital presskonferens.

Bubblor i bubblan

Andersson vill inte säga vilka eller hur många i den svenska truppen som isolerats. Men han säger att det svenska laget levt i en egen bubbla under touren, och dessutom haft mindre bubblor inom den.

Utifrån praktiska möjligheter har vi försökt att vara extremt noggranna med att behålla de här bubblorna. Sedan är det omöjligt, med transporter och så vidare, att personer inte kommer nära varandra, men vi har försökt hålla även interna bubblor.

Han vill inte heller säga hur de personer som isolerats kommer att påverkas om också Svahns PCR-test är positivt.

Inkubationstiden för covid-19 kan vara upp till 14 dagar, vilket innebär att flera åkare kan vara smittade utan att det ger utslag. På frågan om det är rimligt att någon svensk åkare ska tävla vidare i touren vid ett positivt utslag på det andra testet, svarar han:

Vi behöver naturligtvis sätta åkarnas medicinska säkerhet i första rummet. Vi måste göra en ordentlig utvärdering när vi vet vad som gäller och vi har en ständig diskussion kring hur vi ska hantera den här situationen utifrån om det blir ett positivt eller negativt PCR-test, säger Andersson.
Det är naturligtvis en oerhört svår fråga och det gäller att vara oerhört noggrann kring vilka beslut vi tar. Men det här är en infektion som vi måste ta på största allvar. Men vi måste avvakta och se.

TT: Är ett möjligt scenario att stoppa hela det svenska laget?

Just nu utesluter vi ingenting.

Annons

Annons

"Mår alldeles utmärkt"

Han säger att Linn Svahn är symptomfri och att hon tagit beskedet med fattning. Samma dag som hon testades positivt gjorde hon en stark insats i jaktstarten, där hon hade sjunde bästa åktid.

Hon mår alldeles utmärkt och tyckte kroppen svarade bra i går på tävlingen. Det är en olyckligt situation, men hon har hanterat det föredömligt så här långt, säger han.

Sprintstjärnan Svahn vann de två första etapperna i Tour de Ski och ligger på 16:e plats i sammanställningen, 3.28 efter ledande amerikanskan Jessica Diggins.

Hon är det första kända fallet bland åkare under touren, men under torsdagen konstaterades även att två personer i det finländska längdlandslaget har testats positivt, uppger Yle.

Tidigare har en fransk ledare smittats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons