A-
A+

Svahn tvingas operera axeln – osäker inför OS

Skidstjärnan Linn Svahn, ett av medaljhoppen i OS i Peking, tvingas operera sin axel efter att rehabiliteringen inte gått som önskat. Arkivbild.
Skidstjärnan Linn Svahn, ett av medaljhoppen i OS i Peking, tvingas operera sin axel efter att rehabiliteringen inte gått som önskat. Arkivbild.
SkidorTT

Linn Svahns mystiska axelskada vägrar ge med sig.

Med fem månader kvar till OS i Peking tvingas sprintstjärnan operera sig.

"Läget är så klart inte alls bra", säger Svahn.

En av de mest problematiska axelskador jag stött på, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson till TT.

Annons

Annons

Det var i samband med vinterns världscuptävlingar i Ulricehamn som Linn Svahn föll och skakade axeln. En skada som sedan dess är ett mysterium för läkarteamet med Per ”Pliggen” Andersson i spetsen:

Vi kan konstatera att våra arbetsdiagnoser inte varit tillräckligt skarpa. Det är en av anledningarna till att vi väljer att göra den här operationen, säger han.

Per ”Pliggen” Andersson säger att huvudmålet med operationen är att få en diagnos och sedan kunna arbeta utifrån det. Det innebär att Linn Svahns kapplöpning mot OS i Peking som inleds i början av februari blir ännu svårare.

Läkarna vet inte hur hon ska behandlas.

"Blir operation"

Vi måste ta allt i systematisk ordning. Nu blir det operation och sedan får vi gå vidare efter det, fortsätter "Pliggen".

TT: Hur mår Linn Svahn mentalt?

Det är klart att sådana här saker berör. Men hon har varit oerhört professionell under den här tuffa tiden och även när det här beslutet togs

TT: Det faktum att Linn Svahn åkte till VM i Oberstdorf en kort tid efter fallet, har det påverkat rehabiliteringen och ångrar du i dag att ni gav henne klartecken till start?

Annons

Annons

"Usel tajming"

Det är en omöjlig fråga att svara på. Självklart måste man göra en analys på det förloppet och reflektera. Det är en av sakerna man får värdera. Linn skötte detta föredömligt sedan måste vi, inklusive mig själv utvärdera om vi kunnat göra saker annorlunda, svarar Per ”Pliggen” Andersson.

I ett pressmeddelande säger Linn Svahn:

"Läget är så klart inte alls bra. Det är en usel tajming men jag har kommit till en punkt där ett ingrepp är det enda alternativet att bli kvitt detta. Det är en tuff oönskad situation, men samtidigt motiverande att starta upp och göra allt jag kan och lite till för att komma tillbaka ännu starkare."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!