A-
A+

Svanberg saknas: "Ska prata med Mattias"

Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.
FotbollTallinn (TT:s utsände)

Janne Andersson hade hoppats på Mattias Svanberg.

Nu får han klara sig utan mittfältaren.

Han ansluter inte, säger förbundskaptenen inför Sveriges viktiga EM-kvalmöte med Estland.

Annons

Victor Nilsson Lindelöf.
Victor Nilsson Lindelöf.

Förbundskaptenen hade förhoppningen om att få med sig Wolfsburg-spelare till Tallinn och EM-kvalmatchen mot Estland.

Men Mattias Svanberg, som i dagarna blev förälder, anslöt inte till landslaget inför den viktiga EM-kvalmatchen, det meddelade förbundet i ett kort uttalande tidigare på fredagen.

Osäkert kring Svanberg

Då var det även oklart om 24-åringen var aktuell för samlingens andra EM-kvalmatchen, den mot Österrike på Friends arena på tisdag.

Budskapet var detsamma under presskonferensen i Tallinn.

Jag har suttit här några gånger och pratat om skador och annat och det är jättekul att vi inte har några. De som vi har haft med från i måndags kör för fullt, säger Janne Andersson.
Den som inte är här är Mattias Svanberg. Han ansluter inte hit. Jag ska prata med Mattias i morgon (på lördagen) och så tar vi dialogen därifrån.

Svensk seger är ett absolut måste efter den svaga kvalstarten med förluster mot Belgien, 0–3, och Österrike, 0–2. Om landslaget ska ha någon som helst chans att nå EM-slutspelet i Tyskland till sommaren är även seger hemma mot Österrike på tisdag nödvändig.

Men känslan är bra, säger lagkapten Victor Nilsson Lindelöf.

Det har varit bra träningsvecka, vi har haft bra kvalitet och en positiv känsla runt laget. Vi vet inte hur det går men vi har en skön känsla inför matchen. Vi är här för att ta tre poäng, säger han.
Jag tror alla är revanschsugna och vill visa hur bra vi är.

"Kan mycket bättre"

Smällen måste Österrike tog hårt.

Vi vet att vi inte presterade som vi vill, att vi kan mycket bättre. Vi måste se oss i spegeln och bli mycket bättre. Jag tycker att vi vek ned oss lite. Vi hade inte det som krävdes för att vinna mot en bra motståndare, säger han.

I rollen som lagkapten tänker han försöka kliva fram än mer i en ledarroll – inte minst för att få fler med sig på det tåget.

Det är väldigt viktigt att fler tar ansvar. Inte bara genom att snacka utom genom aktioner, säger han inför sin 60:e landskamp.

Janne Andersson har valt att sätta Celtic-backen Gustaf Lagerbielke på läktaren – om inget oväntat sker – och han var även inne på att alla spelare inte är redo för två matcher på kort tid.

Flera ändringar

Vad det innebär för laguttagningen återstår att se. Själv har han bestämt sig kring startelvan.

TV4:s Fotbollskanalen säger sig ha uppgifter som pekar mot flera spelarbyten jämfört med den elva som inledde på Ernst Happel-stadion i Wien i juni.

+ Dejan Kulusevski flyttas ned till en för honom bekväm position på högerkanten.

+ Viktor Gyökeres bildar i stället anfall med Alexander Isak.

+ Centralt på mittfältet kommer Jens Cajuste in. Frågan är om det är bredvid Samuel Gustafson eller Albin Ekdal.

+ Defensivt blir det nytt folk på ytterbackspositionerna, till vänster ersätter Ken Sema Martin Olsson och till höger går Emil Holm in för Linus Wahlqvist-Egnell.

Om den kursändringen visar sig stämma gör Andersson vad han kan för att ruska om i ett lag som förlorat självförtroendet och som måste hitta det illa kvickt.

Matchen mot Estland på A Le Coq arena startar klockan 18.00 på lördagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.