A-
A+

Svanbergs taktik: Tänk inte på EM-truppen

Mattias Svanberg.
Mattias Svanberg.
FotbollTT

En bra prestation kan ge en EM-plats – en sämre insats det motsatta.

Mattias Svanbergs sätt att hantera uppgiften: tänk inte så mycket.

Det här är som vilken match som helst, säger mittfältaren inför Sveriges landskamp mot Estland.

Annons

Annons

Efter kvällens match mot Estland på Friends arena är nästa aktivitet först den 18 maj.

Då tar Janne Andersson ut truppen till sommarens EM-slutspel, och förbundskaptenen var under gårdagens presskonferens inne på att en bra prestation kan stärka aktierna till att få vara med i mästerskapet.

Det är också av den anledningen som han vill se "reserverna" spela.

Varje gång vi har chansen att se spelare när vi spelar på vårt sätt, så är det viktigt. Vårt sätt bygger på vissa grundprinciper, hur vi vill ha det i försvar och anfall och de ska uppfyllas. Sedan ska man utifrån det göra så gott man kan i sin position, sade han.
Vill man ta plats i en EM-trupp är det jättebra att visa upp sig från sin goda sida.

"Tuff konkurrens"

Mattias Svanberg:

Det är tuff konkurrens till en trupp som ska tas ut till EM, och det här är en chans att visa sina bra sidor, säger han.
En match kanske inte ska betyda allt men man vet ändå att om man gör en bra prestation så ökar chanserna för att få vara med i en EM-trupp.

Hur hanterar man den pressen?

Svanbergs sätt är att inte tänka för mycket på situationen.

Det är lätt att man vill överprestera, tänker lite för mycket på det och gör det för svårt för sig själv. Jag försöker tänka att det är som vilken match som helst, att det inte är något speciellt. Det kan både gå bra bra och gå dåligt, men allt går ut på att spela enkelt bara och inte överarbete, säger han.

Annons

Annons

Viktigt med speltid

22-årige Mattias Svanberg säger att det "skulle betyda väldigt mycket" att få spela EM och att det är något som han "alltid har strävat efter".

Han är även inne på att prestationen i klubblaget Bologna – där han den här säsongen har spelat 25 av 28 ligamatcher – nog betyder mer än den enskilda prestationen i mötet med Estland.

Det är så klart både och men en match kanske inte förändrar allt. Jag tror ändå det är viktigt att man får speltid i sitt klubblag, håller sig frisk och är 100 procent när truppen tas ut, säger han.

Anfallaren Robin Quaison delar lagkamratens resonemang.

Det är väl både och; hur man passar in i landslaget och hur man levererar i sitt klubblag med speltid, skador och prestationer. Om du frågar mig är det en blandning, säger han.
Det ska bli kul att spela. Jag har varit skadad ett tag, inte spelat så mycket den här samlingen och det ska bli kul att få minuter och spela fotboll.

"Tufft"

27-åringen var under stora delar av EM-kvalet given i Sveriges i startelva.

Men nu har han fått tuffare konkurrens, bland annat av en formstark Alexander Isak men även av att 39-årige Zlatan Ibrahimovic numera är tillbaka i Blågult.

Inför EM-kvalet var det väldigt tufft också, jag fick inte spela men när jag fick min chans så gjorde jag mina mål. Det är inget jag tänker så mycket på, säger han.
Det är tråkigt att man inte får spela men just nu går det bra för laget. Det är vad det är. Jag är säker på mig själv, när jag får min chans vet jag att det kommer att gå bra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!