A-
A+

Svår förhandling i EU om att strypa rysk olja

EU-länderna förhandlar om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Arkivbild.
EU-länderna förhandlar om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

Intensiva förhandlingar om EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland efter invasionen av Ukraina pågår i Bryssel.

Förhoppningar om att komma överens till på måndag har minskat.

Annons

Annons

Det är EU-kommissionens förslag om att vid årsskiftet täppa till kranen för import av rysk olja som har mött hårt motstånd från ett antal länder. Inte minst Ungern, som säger att man är helt beroende av den ryska importen för att skriva på.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har kallat importen av råolja för en "röd linje" han inte är villig att kliva över, men EU-diplomaterna har sagt att det är något som går att förhandla om.

Det finns inget politiskt hinder, utan det handlar om att garantera alternativa leveranser till inlandsstaterna som är beroende av ryska oljepipelines. Och det är inte lätt, säger en anonym diplomat till nyhetsbyrån AFP.

Ungern, Slovakien och Tjeckien har erbjudits dispens fram till slutet av 2024 för att att fasa ut importen av olja, skriver AFP.

Det räcker inte, kontrar Ungern. Budapest uppges vilja ha fem år på sig att fasa ut den ryska oljan – plus en ny pipeline till Kroatien, byggd med pengar från EU och med med garantier från Zagreb leverera sin del av infrastrukturen.

Samtliga 27 medlemsländer måste vara överens om sanktioner innan de införs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.