A-
A+

Svåråtkomliga hjärntumörer nås med laser

En ny metod för att ta bort svåråtkomliga hjärntumörer provas i en studie på Skånes universitetssjukhus. Arkivbild.
En ny metod för att ta bort svåråtkomliga hjärntumörer provas i en studie på Skånes universitetssjukhus. Arkivbild.
SjukvårdTT

Annons

Annons

Svåråtkomliga hjärntumörer går att komma åt med hjälp av laserkirurgi som utförs när patienten ligger i en magnetkamera. Hittills har metoden med framgång använts på två patienter på Skånes universitetssjukhus, vilket är första gången i Europa. Metoden är tidigare godkänd i USA.

Inom ramen för en studie kommer ytterligare tre patienter att opereras. Metoden används på patienter som det tidigare inte gått att hjälpa, eftersom öppen kirurgi är för riskabel om tumören sitter på ett svåråtkomligt ställe, enligt överläkare Peter Siesjö, som leder studien.

Laseringreppet görs på patienter med den vanligaste och mest aggressiva typen av hjärntumör, glioblastom. En tunn laserfiber förs in i hjärnan och sedan bränns tumören bort med värme. Eftersom patienten ligger i en magnetkamera kan läkarna följa ingreppet i realtid.

"Metoden är mer patientsäker eftersom vi går in i hjärnan genom ett mycket litet hål. Sedan kan vi föra in laserfibern fram till tumören och därmed minimera skada på kringliggande vävnad", säger Siesjö i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.