Svårflörtat i brexitsamtalens slutspurt

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i Europaparlamentet i Bryssel på fredagen.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i Europaparlamentet i Bryssel på fredagen.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Skam den som ger sig. De sista desperata försöken att säkra ett avtal inför Storbritanniens definitiva utträde ur EU innan årsskiftet pågår – men parterna framstår fortsatt som svårflörtade med pessimistiska utspel.

Annons

Annons

Annons

Annons

Lastbilsköer vid hamnen i brittiska Dover på fredagen, samtidigt som klockan klämtar för en slutgiltig brexituppgörelse.
Lastbilsköer vid hamnen i brittiska Dover på fredagen, samtidigt som klockan klämtar för en slutgiltig brexituppgörelse.

Fredagen är "sanningens ögonblick", sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier till EU:s parlamentsledamöter innan han mötte sin brittiske motpart David Frost på fredagsmorgonen.

Vi har väldigt lite tid kvar, bara några få timmar för att arbeta igenom de här förhandlingarna, om ni vill att det här avtalet träder i kraft den 1 januari, sade Barnier.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att landet har gjort mycket för att gå EU till mötes och att man vill ha något i gengäld.

Vår dörr står öppen. Vi kommer att fortsätta samtalen, men jag måste säga att det ser svårt ut och det finns en klyfta som måste överbryggas, säger han.

Pessimistiska partsinlagor

Johnson talade i telefon med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på torsdagskvällen. Efteråt var tongångarna dystra.

"Stora svårigheter består, främst gällande fiskefrågor. Att överkomma dem blir väldigt utmanande", skrev von der Leyen på Twitter.

Utöver det finns det åtskilliga svåra frågor som behöver ett svar, tillade en talesperson för kommissionen på fredagen. En brittisk talesperson underströk att det måste ske betydande förändringar i EU:s inställning för att det ska kunna bli någon överenskommelse.

En annan fråga som åtminstone tidigare legat uppe på bordet handlar om ett system för att lösa tvister.

Storbritannien betonar vikten av självbestämmande på brittiskt territorium och brittiska vatten, samtidigt som man vill ha tillgång till EU:s inre marknad. Och där har man försökt nå en samsyn och rättvisa villkor under förhandlingarna, som har pågått i åtta månaders tid.

Annons

Annons

Vill veta på söndag

EU-parlamentet vill ha ett besked senast midnatt på söndag för att kunna godkänna en överenskommelse vid ett extrainsatt sammanträde.

Bägge sidor sätter hårt mot hårt: EU-kommissionen utesluter en förlängning av den övergångsperiod som just nu råder och Storbritannien säger sig vara berett att låta handeln med unionen regleras av världshandelsorganisationen WTO:s allmänna regler.

Ett antal nödåtgärder föreslås för att säkra flyg- och lastbilstransporter, samt visst fiske, i det fall det inte blir någon överenskommelse. Med eller utan avtal lämnar Storbritannien EU:s inre marknad om mindre än två veckor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons