A-
A+

"Svårt att få stopp på ett VM i Qatar"

STOCKHOLM 20210324 Förbundskapten Janne Andersson och Sebastian Larsson.
STOCKHOLM 20210324 Förbundskapten Janne Andersson och Sebastian Larsson.
FotbollTT

Spelare och ledare i det norska landslaget är öppet kritiska mot att VM-slutspelet avgörs i Qatar 2022.

Spelare och ledare markerade med politiska budskap på tröjorna inför matchen mot Gibraltar.

Den svenska hållningen är dialog.

Annons

Annons

Det är enkelt. Vi vill sätta press på Fifa (internationella fotbollsförbundet) så att de blir mer direkta och hårda mot Qatars myndigheter, och så att de ställer mer krav, sade Norges förbundskapten Ståle Solbakken i onsdags.

De norska spelarna stod i givakt under nationalsångerna inför matchen klädda i vita tröjor med budskap om respekt och mänskliga rättigheter som en passning till Fifa.

På onsdagens presskonferens fick Sveriges förbundskapten Janne Andersson och lagkaptenen Sebastian Larsson på nytt frågor om hur de ser på att Qatar nästa år står som värd för VM.

Kritiken har varit hård mot hur främst gästarbetare behandlats när landet byggt och rustat för slutspelet. The Guardian har visat att mer än 6 500 gästarbetare dött under oklara omständigheter under de senaste tio åren.

"Man kan undra ibland"

Svenska fotbollförbundets linje är att påverka genom dialog, inte genom bojkott.

Någonstans är det så att vi ägnar oss åt den sportsliga delen. Sedan hör idrott och politik ihop. Vi är en del av samhället på olika sätt. Kan vi bidra ska vi göra det och jag har uttryckt mig ganska klart om vad jag tycker om Qatar, säger Janne Andersson.
Just processen när de här nationerna får mästerskap har jag ingen insyn i, men visst är det så att man kan undra ibland hur det har blivit som det har blivit.
Jag tror att det är svårt att få stopp på ett VM i Qatar. Vi får acceptera det och fortsätta, genom förbundet, att belysa och påverka, säger han.

Annons

Annons

Står bakom förbundets linje

Sebastian Larsson:

För det första är det bra att det görs saker för grundläggande rättigheter som ska finnas i världen. Från vårt håll har förbundet haft en policy i fem år att ha en dialog, att belysa. Det är något vi alla står bakom.
Tillkommer det andra saker i framtiden får vi ta dem då. Min grundinställning är att det är bra att folk gör saker. Exakt vilken väg man väljer får varje nation, varje förbund, diskutera och bestämma, säger han.

Samtidigt finns det inget som hindrar spelarna från markera.

Det finns inget som hindrar, det är snarare att den här linjen är vald. Jag är helt säker på att vem du än frågar står alla bakom sånt som gäller mänskliga rättigheter.
Jag tycker att det är förkastligt, det som rapporteras om Qatar. Det är svåra frågor vad som ska göras, hur man ska agera. Vi är en del av en fotbollsindustri som i det här fallet förlägger mästerskap till olika ställen, säger Larsson.
Det får inte finnas någon tvekan om vilka värderingar vi har i den här truppen. Vi har diplomatiska förbindelser med Qatar, vi har massvis med företag som tjänar pengar på Qatar. Vi kan inte stå för hela moralen här, då får många andra se sig i spegeln först och det på mycket högre nivå, säger Janne Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!