A-
A+

Svårt sia om dödligare variant

Den så kallade brittiska mutationen påstås vara dödligare än andra varianter.
Den så kallade brittiska mutationen påstås vara dödligare än andra varianter.
CoronavirusetTT

Den studie som visar att den brittiska varianten är dödligare har varit känd ända sedan januari. Men huruvida varianten verkligen är dödligare eller inte är fortfarande oklart.

Annons

Annons

I den aktuella studien, som nu publiceras av British Medical Journal, har forskare vid University of Exeter jämfört utfallet för 54 906 personer som smittats av den variant av coronaviruset (B.1.1.7) som upptäcktes i september förra året i Storbritannien, med lika många personer som smittats av den "ursprungliga" varianten.

För att jämförelsen skulle bli rättvis matchades deltagarna bland annat för ålder, kön, enticitet samt socioekonoimisk status.

Stor osäkerhet

I den grupp som hade smittats av den nya varianten avled 227 personer till följd av viruset, att jämföra med 141 personer i den andra gruppen.

Enligt forskarna visar jämförelsen att den nya varianten är 64 procent dödligare än den ursprungliga. Osäkerheten är dock stor, varför forskarna konstaterar att B.1.1.7 nog är mellan 32 och 104 procent dödligare, jämfört med andra varianter.

Resultaten från denna studie presenterades dock för första gången redan i januari, något TT berättade om, men då tillsammans med tre andra studier som också visade på en förhöjd dödlighet av den brittiska varianten, om än något lägre.

Annons

Annons

Har kritiserats

I efterhand har dock dessa studier kritiserats, eftersom de bara täckte cirka åtta procent av de dödsfall som inträffade under den aktuella perioden, varför resultatet kanske inte är representativt för hela befolkningen. Dessutom fanns det ingenting i studierna som tydde på att risken för sjukhusvård ökade på grund av den nya varianten, vilket inte går ihop, om den samtidigt skulle vara farligare.

Då, i januari, presenterades resultaten av regeringen och dess vetenskapliga rådgivare, som dock kritiserades av forskare för att skrämma människor i onödan. Detta eftersom de vetenskapliga bevisen för att den nya varianten verkligen var dödligare än den gamla ansågs som "ytterst tunna", enligt forskarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!