A-
A+

Svensk arbetsmarknad hetast i Europa

IT-branschen spås ha hög efterfrågan på arbetskraft kommande månader.
IT-branschen spås ha hög efterfrågan på arbetskraft kommande månader.
EkonomiTT

Efterfrågan på arbetskraft i Sverige förväntas vara högst i Europa under årets sista månader, enligt en prognos från Manpower.

Viljan att anställa har varit rekordhög i Sverige det här året, säger Hélène Belin från Manpower.

Annons

Annons

Under årets sista kvartal förväntas 34 procent av arbetsgivarna i Sverige vilja anställa fler. Det är de högsta siffrorna i Europa, bara Frankrike ligger på samma nivå. Bemanningsföretaget Manpower ligger bakom prognosen, där 770 arbetsgivare i Sverige har tillfrågats om de tror att de kommer behöva öka sin sysselsättning under nästa kvartal.

I prognosen tar man dock höjd för att osäkerhetsfaktorer som ökade energipriser och ökad inflation kan påverka resultatet, eftersom mätningen genomfördes under juli månad. Men Hélène Belin vill inte uttala sig om hur det kan påverka utfallet.

Prognosen är gjord utifrån de förutsättningar som var då. Om det påverkar eller inte får vi se när vi har facit i hand.

Störst spås efterfrågan vara inom IT- och telekomsektorn. Där förväntar sig 42 procent av arbetsgivarna att behöva utöka arbetskraften. Den starka efterfrågan riskerar att fördjupa kompetensbristen, enligt Manpower.

Vi ser att det finns ett glapp mellan efterfrågan och tillgång på arbetsmarknaden. Samtidigt som kompetensbristen är hög går det 2,5 arbetssökande på varje ledigt jobb, säger Hélène Belin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.