A-
A+

Svensk dömd till piskrapp i Iran

Till TT säger utrikesdepartementet att man kommer att följa upp domen mot två svenska medborgare i Iran, där en bland annat dömts till spöstraff. Arkivbild.
Till TT säger utrikesdepartementet att man kommer att följa upp domen mot två svenska medborgare i Iran, där en bland annat dömts till spöstraff. Arkivbild.
BrottTT

Två svenska medborgare har dömts till fängelse för drogsmuggling i Iran. En av männen döms även till piskrapp, uppgifter som utrikesdepartementet kallar allvarliga.

"Ett brott mot mänskliga rättigheter", skriver UD till TT.

Annons

Annons

De frihetsberövade är två män i 20- och 25-årsåldern hemmahörande i Svealand och Götaland.

En av dem döms till åtta års fängelse, böter och 60 piskrapp för innehav av 9,8 kilo opium. Den andre döms till fem års fängelse och böter för att ha transporterat 21 000 olagliga tramadolpiller, säger Massoud Setayeshi, talesperson för det iranska domstolsväsendet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Männen, som anklagas för att vara del av ett internationellt drogsmugglingsgäng, greps i juli 2020 på en flygplats i Teheran när de var på väg att lämna landet.

Svenska utrikesdepartementet bekräftar för TT att man tagit del av domen.

"Männen har dömts till åtta respektive fem års fängelse samt böter. Vi har också nåtts av information om att en av svenskarna dömts till spöstraff och vi följer upp och undersöker dessa allvarliga och oroande uppgifter", skriver UD.

Enligt departementet har man följt ärendet nära sedan januari 2020. Under perioden har ambassaden i Teheran haft kontinuerlig telefonkontakt med männen och även besökt dem i häktet.

"Tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning är ett brott mot mänskliga rättigheter och kan aldrig rättfärdigas", skriver UD.

Huruvida domen mot männen kommer att överklagas är oklart.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.