A-
A+

Svensk militär i eldstrid i Mali

InrikesTT

I ett rutinuppdrag på onsdagskvällen besköts svenska soldater i Mali.

Enligt Försvarsmakten ska ingen ha skadats i striderna.

Annons

Annons

De besköts med finkalibriga vapen där uppsåtet var att döda, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten, till TT.

De svenska soldaterna som besköts tillhör Försvarsmaktens elitstyrka: Sveriges allra främsta militärer. De ingår i den franskledda Task Force Takuba som bekämpar jihadister lojala med IS eller al-Qaida.

Enligt Försvarsmakten finns inga uppgifter om vilken grupp angriparna tillhörde. Hur många svenskar som besköts kommer inte heller att kommuniceras, styrkan omges av extremt hög sekretess.

Det jag kan säga är att det var en svensk patrull på spaningsuppdrag.

Sverige har just nu, enligt Försvarsmakten, omkring 400 militärer på plats i Mali, varav 150 ingår i Task Force Takuba. Senast svenska soldater attackerades i Mali var i samband med att en vägbomb detonerade i april. Då skadades tre lindrigt.

Det här händer med jämna mellanrum. Mali är en farlig plats. Och det är ett farligt uppdrag som vi har tränat för, säger Fagerstedt.

Sveriges insats i Mali har den senaste tiden ifrågasatts, särskilt efter Frankrikes president Emmanuel Macrons uttalande om att Barkhane-operationen, som Task Force Takuba är en del av, ska omformas till en internationell insats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!