Svensk oro för vallakaos: "Vi som drabbas"

Charlotte Kalla följer utvecklingen kring fluorförbudet.
Charlotte Kalla följer utvecklingen kring fluorförbudet.
SkidorTT

Det råder stora frågetecken kring förbudet mot fluorvalla som börjar gälla redan i vinter.

Med två månader kvar till världscuppremiären är testutrustningen ännu inte tillförlitlig.

Det är ju vi som blir drabbade och vi som kommer att stå ansvariga, säger Charlotte Kalla.

Annons

Annons

Petter Myhlback, ny vallachef i skidlandslaget. Arkivbild.
Petter Myhlback, ny vallachef i skidlandslaget. Arkivbild.

I våras beslutade det internationella skidförbundet, Fis, att förbjuda fluorvalla i alla discipliner från och med kommande säsong. Ett beslut som även det internationella skidskytteförbundet hakade på.

Men med bara två månader kvar till världscuppremiären för längdskidåkarna finns det många mörka moln på himlen.

Testutrustningen, en "fluorpistol" som på ett ögonblick kan mäta om skidorna är fluorfria, är ännu inte tillräckligt tillförlitlig för att kunna användas.

Vi skulle egentligen varit nere i Tyskland den här veckan, 23-24 september, och hjälpt Fis att kalibrera den. Alla nationer var inbjudna för att testmäta sina skidor så att vi skulle få tillit till maskinen. Sen skulle vi ta med budskapet hem till skid-Sverige att Fis har läget under kontroll. Men de sköt upp det här mötet för att utrustningen inte fungerade tillförlitligt. Vi har inte fått något nytt datum. Men det tickar ju en klocka. Verkligheten kommer ju rätt upp i ansiktet med tanke på att tävlingspremiären är två månader bort, säger den svenska vallachefen Petter Myhlback.

Finland osäkra

TT: Känner du en frustration?

Nej, jag är inte jättefrustrerad. Skjuts förbudet upp har vi en historik där vi kan valla med fluor, det är det minsta problemet. Blir det ett fluorförbud så har vi jobbat från april med jättemycket verksamhet med fluorförbud. Det känns som vi är i fas på båda fronter.

Det finländska skidförbundet är inne på linjen att skjuta fram förbudet till nästa år. Så långt vill Myhlback ännu inte sträcka sig.

Skidförbundet har en ganska klar och tydlig riktlinje. Vi välkomnar det här fluorförbundet, men det måste finnas en testutrustning som är tillförlitlig och fungerande. Om den finns på plats tycker vi det är en jättebra idé. Finns den inte på plats är det ingen bra idé.

Charlotte Kalla följer utvecklingen och menar att det måste bli rätt från start. Annars kan det bli konsekvenser.

Det är ju vi som blir drabbade och vi som kommer att stå ansvariga, så visst ligger det mycket ansvar på oss också att det kommer att vara klara och tydliga regler. Just nu kan man inte spekulera i hur det ska vara. Fis måste fatta rätta och riktiga beslut här. Och i oktober hoppas jag att det kommer att klarna, säger hon till TT.

Annons

Annons

Fusk kan uppstå

Calle Halfvarsson är inne på att det kan uppstå andra problem med förbudet också – åkare som fuskar.

Det är väl det som man är orolig för. Fuskare kommer det alltid att finnas i idrott. Att det kommer in ett moment till är inte bra, säger han.

Anledningen till att fluorvalla har förbjudits beror på de stora negativa effekter de tillför både för klimatet och för vallarnas arbetsmiljö – forskning har bland annat visat att fluorvalla kan vara cancerframkallande.

Vallachef Petter Myhlback tycker att det finns en övertro på fluoret som valla.

Det är inte i alla fören som fluor går bäst. Det är i de riktigt tunga förena när det är blött och smutsigt. Men i andra fören finns det ersättningsprodukter som är minst lika bra. Fluor eller inte så kommer skidorna gå fort som fasiken i vinter.

Världscupen inleds den 27 november i finländska Ruka.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons