Svensk vaccinering kan börja i mellandagarna

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström blir mer och mer optimistisk. Arkivbild.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström blir mer och mer optimistisk. Arkivbild.
EU/TysklandTT-AFP-Reuters

EU:s läkemedelsmyndighet EMA skyndar på mötet om Pfizer-Biontechs vaccin och kan komma att godkänna det redan 21 december. Det innebär att svenskar kan vaccineras redan i mellandagarna.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Sannolikt kan de första européerna vaccineras före slutet av 2020", skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter, efter beskedet om att EMA sammanträder redan den 21 december i stället för den 29:e som planerat.

Efter ett godkännande från EMA är läkemedelsbolaget redo att skicka 10 000 doser till varje EU-land.

Det betyder är att hela EU sannolikt kommer att få tillgång till vaccin tidigare än planerat, och förhoppningarna om att vaccinera i stor skala snart ser ännu mer realistiskt ut, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT.

Fler vaccin

Om tummen upp ges från EMA-mötet den 21 december kan EU-kommissionen ge sitt godkännande två dagar senare. Då bedömer Bergström att vaccinet kan levereras till Sverige på julafton.

Då finns möjligheten att börja vaccinera i mellandagarna. Folkhälsomyndigheten och regionerna har en diskussion om en insats runt den 28–29 december, men i väldigt begränsad volym eftersom vi bara kommer att ha 10 000 doser, säger Richard Bergström.

Efter det finns kontrakt med leveransscheman om flera hundratusen doser i månaden från och med januari. Och det bara från Pfizer-Biontech.

Vi väntar på ytterligare ett godkännande i januari, ett till i slutet av januari eller början av februari, och sedan två till i april, säger Richard Bergström.

Annons

Annons

Planen i lås

Regeringen har tidigare uttalat sig om att fem miljoner svenskar kan vaccineras till i sommar. En plan som ser ut att gå i lås, enligt vaccinsamordnaren.

Jag blir mer och mer optimistisk varje dag.

EMA har tidigare sagt att man sökt en ettårig, villkorad, licens för vaccinet, medan Storbritannien, USA och Kanada sökt kortare nödtillstånd, utan formell licensiering.

EMA:s nytillträdda chef, irländaren Emer Cooke, understryker att säkerheten fortfarande kommer i första rummet.

Medan hastigheten är betydande, så är säkerhet vår första prioritet. Dessa vaccin ska ges till miljoner människor i Europa, och vi är nogsamt medvetna om det ansvar vi bär, sade hon i förra veckan.

Tysk press

Enligt Richard Bergström är det troligt att vaccinet klarar säkerhetsprövningen.

I EMA har flera hundra experter från alla medlemsländer grottat ned sig i dokumentationen, och när de tidigarelägger prövningen är det väldigt sannolikt att det godkänns, säger han.

Enligt den tyska tidningen Bild har landets regering satt press på EMA för att tidigarelägga godkännandedatumet, delvis med hänvisning till att det utvecklats i Tyskland och finansierats med hundratals miljoner euro ur den tyska statskassan. Att vaccinet då redan ges till amerikaner och britter på löpande band medan övriga européer får vänta, har enligt Bild väckt ont blod.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons