A-
A+

Svenska guldhoppets rival klar för OS

Sveriges Perseus Karlström, till vänster, tog brons i VM 2019, ryssen Vasilij Mizinov, till höger, tog silvret. Arkivbild.
Sveriges Perseus Karlström, till vänster, tog brons i VM 2019, ryssen Vasilij Mizinov, till höger, tog silvret. Arkivbild.
GångTT-Reuters

Ryssland får bara skicka tio friidrottare och gångare till OS i Tokyo. Nu står det klart att en av dem blir Vasilij Mizinov – som tog silver på 20 kilometer gång i VM 2019 före svenske Perseus Karlström.

Annons

Annons

Ryssland är egentligen diskat från OS på grund av systematiska dopningöverträdelser, men får skicka tio aktiva som tävlar under neutral flagg.

Nu har ryssarna gjort sitt val.

Bland de tio återfinns Vasilij Mizniov, som därmed blir ett hot mot de svenska förhoppningarna om en medalj för Perseus Karlström. Duon gick en hård kamp om silvret i VM i Doha 2019, där Karlström ett tag låg före, men blev upphunnen och passerad av ryssen med en kilometer kvar av loppet. Silvret blev till brons.

Gångtävlingarna har flyttats till Sapporo i norra Japan för att komma undan värmen i Tokyo.

Bland övriga ryska friidrottare som kommer att tävla i Tokyo märks trefaldiga höjdhoppsvärldsmästraen Maria Lasitskene och Anzjelika Sidorova, världsmästare i stavhopp.

Det ryska friidrottsförbundet stängdes av 2015 för upprepade dopningsbrott som kommit fram i den så kallade McLaren-rapporten. Bara en friidrottare fick tävla i OS 2016 i Rio de Janeiro.

I Tokyo får inte ryssarna tävla i sina vanliga landslagsdräkter och deras nationalsång kommer inte att spela om de tar guld.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!