-
+

Svenska misstänkt för krigsbrott i Syrien

Åklagarmyndigheten uppger för TT att åklagaren inte bekräftar vem som är målsägande i fallet. Arkivbild.
Åklagarmyndigheten uppger för TT att åklagaren inte bekräftar vem som är målsägande i fallet. Arkivbild.
BrottTT

En 48-årig kvinna från södra Sverige misstänks för krigsförbrytelse som begåtts i Syrien. Hon har tidigare även suttit häktad misstänkt för äktenskapstvång, då hon gift bort sina barn.

Annons

Annons

Kvinnan återvände till Sverige från IS-kontrollerat område i mitten av december och greps vid Arlanda flygplats. Hon anlände dit med sina barn efter att ha suttit i förvar några veckor i Turkiet. Hon misstänks för att ha gift bort flera av sina barn i Syrien, varav en dotter när hon bara var tolv år, uppger SVT.

Enligt nya bilder som SVT publicerat ska kvinnan bland annat också ha låtit sina barn hantera vapen samt strida för IS innan de blivit myndiga.

"De bilder som SVT visat är av stort intresse. Jag har dock inte sett dem i oredigerat skick och kan således inte närmare kommentera dem eller om de har koppling till den nu pågående utredningen. Det finns dock anledning att påminna om att material som härrör från den väpnade konflikten i Syrien kan utgöra bevisning i svenska utredningar", säger kammaråklagare Reena Devgun på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressutskick från åklagarmyndigheten med anledning av bilderna.

Åklagarmyndigheten uppger dock för TT att åklagaren inte bekräftar vem som är målsägande i fallet.

Den 48-åriga kvinnan har haft flera barn, men några av dem uppges nu vara döda enligt SVT. De två barn som anlände till Sverige med kvinnan har omhändertagits enligt LVU.

Sedan tidigare har tre kvinnor som anslutit sig till IS och senare återvänt till Sverige delgivits misstanke om brott. En av dem är en 31-årig kvinna som bland annat utreds för krigsbrott i Syrien. Hon sitter häktad misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Rättelse: I en tidigare version fanns felaktiga uppgifter kring kvinnans häktning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss