A-
A+

Svenska politiker observerar mellanårsval i USA

Fyra svenska riksdagsledamöter observerar mellanårsvalet i USA. Margareta Cederfelt (M) leder hela observationen för OSSE:s räkning.
Fyra svenska riksdagsledamöter observerar mellanårsvalet i USA. Margareta Cederfelt (M) leder hela observationen för OSSE:s räkning.
PolitikTT

En rekordstor internationell styrka kommer att observera mellanårsvalet i USA. Fyra svenska riksdagsledamöter deltar.

Jag tycker att det är oerhört viktigt. Vi såg vad som hände 6 januari och hur det har påverkat debatten i USA, säger Margareta Cederfelt (M), som leder hela observationen.

Annons

Annons

8 november är det dags för mellanårsval i USA. Då ska bland annat hela representanthuset samt en tredjedel av senaten ska väljas.

I samband med valet skickar Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) observatörer för att kontrollera att valet sker på ett korrekt sätt.

I den svenska delegationen ingår Björn Söder (SD), Johan Büser (S), Carina Ödebrink (S) och Margareta Cederfelt (M).

Sverige är ett av 57 medlemsländer. Det är viktigt att vi deltar i arbetet som bedrivs av OSSE. Hur ett val genomförs är centralt för oss som politiker. Vi är själv valda och ser vikten av demokrati, säger Margareta Cederfelt (M).

Största observationen

Margareta Cederfelt (M) leder hela observationen i egenskap av särskild koordinator. Hon är även president för OSSE:s parlamentariska församling.

Det här är den största observationen vi gör någonsin inom OSSE:s parlamentariska församling. Det är en bra bit över 100 parlamentariker från över 40 länder som kommer att observera valet, berättar hon.

Observatörerna inleder med en två dagars genomgång av det politiska läget i Washington DC.

Därefter reser observatörerna ut till olika delstater. Under valdagen kommer de att observera valtillfället, förseglingen av röstsedlar och rösträkningen i olika vallokaler.

Annons

Annons

Högaktuell fråga

De svenska ledamöterna kommer att vara på plats i Virginia, Nevada och Missouri. Margareta Cederfelt (M) kommer själv att observera på valdagen i närheten av Washington DC.

Frågan om korrekt utförda val är högaktuell i USA. Inte minst efter den tidigare presidenten Donald Trumps falska påståenden om systematiskt valfusk i samband med det förra presidentvalet och stormningen av Kapitolium 6 januari 2021.

Det räcker med att läsa tidningarna för att se att det finns omfattande diskussioner i USA om valdag, vallagar och valets genomförande. Men jag vill inte spekulera i vad vi kommer att se eller hur valet kommer att genomföras, säger Margareta Cederfelt (M).

En diskussion har gällt hur rösträkningen i USA har hanterats.

Jag finns på plats till den tionde när jag åker hem. Det gör att jag kommer att kunna få en bild av vad som händer de närmsta dagarna efter valet, säger Margareta Cederfelt (M).
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.