Svenska restriktioner omskrivs i världsmedier

Sveriges skärpta restriktioner uppmärksammas. Bild från Lund i början av december.
Sveriges skärpta restriktioner uppmärksammas. Bild från Lund i början av december.
CoronavirusetTT

Sveriges nya restriktioner uppmärksammas internationellt. Bland annat nämns kungens kritiska uttalande mot pandemihanteringen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Munskydd i kollektivtrafiken, stängda idrottshallar och förbud mot trängsel i butiker och köpcentrum. De nya restriktioner som kommer i Sverige ger eko bland flera av de stora medierna i världen.

Sverige fick stor uppmärksamhet när kungen tidigare i veckan uttalade sig om hur det gått – han sade att Sverige har misslyckats. Flera världsmedier nämner det i samband med de nya restriktionerna.

"Sverige har varit det enda landet i Europa som har stått emot en formell nedstängning under både första och andra vågen, med de senaste åtgärderna rör sig (landet) närmare mot att ha infört en de facto-nedstängning av stora delar av samhället", skriver Financial Times.

The Sydney Morning Herald är inne på samma spår , och konstaterar att "rekordantal av nya fall nästan varje vecka de senaste två månaderna, har tvingat regeringen att göra mer".

Nyhetsbyrån AP citerar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som säger att myndigheterna aldrig har varit emot munskyddskrav, men tror att det inte kommer att ha någon avgörande effekt.

Brittiska BBC rapporterar att Sverige har många fler covid-19-fall än sina grannar, och att landet är ett av få som inte har rekommenderat munskydd utanför vården.

Franska France 24 säger att Sverige gör en helomvändning från sin "kontroversiella strategi" och nederländska nu.nl säger att det är värt att notera "de nya råden att bära munskydd i kollektivtrafiken: Det är första gången som Sverige rekommenderar munskydd".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons