A-
A+

Svenska sökhundar skickas till Marocko

En man tar sig fram genom rasmassorna i al-Haouz i Marocko.
En man tar sig fram genom rasmassorna i al-Haouz i Marocko.
OlyckorTT

Tre hundar och sex räddningsarbetare från Sverige är på väg till jordskalvsdrabbade Marocko för att leta efter överlevande. Bland dem finns hjältehunden Killian, som räddade 18 människor från rasmassorna i Turkiet tidigare i år.

Annons

Svenskarna åker till Marocko på frivillig basis och beslutet fattades snabbt. Teamet bildades tillsammans med den muslimska internationella biståndsorganisationen Hasene efter den lyckade insatsen i Turkiet i februari.

I teamet ingår hundförare, räddningsarbetare och en tolk. Med sig har de hundarna Ina, Killian och Bea.

De är våra i särklass bästa verktyg. De är utbildade på att specifikt hitta levande människor under rasmassor och när de markerar säger vi till räddningsgruppen, säger brandmannen Klaes-Ola Kolberg, som var i Turkiet tillsammans med Killians förare Kiril Hristov, till Dagens Nyheter.

Killian kan hitta människor ner till sex meters djup. Att det nu är fler hundar tror Klaes-Ola Kolberg blir en stor fördel mot insatsen i Turkiet:

Killian fick jobba väldigt, väldigt hårt. När vi var klara med ett projekt var det någon som ville ha hjälp med nästa, så han fick inte vila så mycket. Nu är vi flera hundar, så vi kan köra med lite avlösning, säger Kolberg till Göteborgs-Posten.

Över 2 000 människor har hittills bekräftats döda i det kraftiga skalvet i Marocko, och tusentals är skadade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.