Svenska stjärnorna tour-favoriter: "Häftigt"

Ebba Andersson och Frida Karlsson i en interna skidtävling med damlandslaget tidigare under 2020.
Ebba Andersson och Frida Karlsson i en interna skidtävling med damlandslaget tidigare under 2020.
SkidorTT

Utan norskor i startfältet är Frida Karlsson och Ebba Andersson storfavoriter i Tour de Ski som inleds på nyårsdagen.

Det är häftigt att få frågor om vinstchanser redan i sin första Tour de Ski, säger Frida Karlsson till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Frida Karlsson brukade leka att hon tävlade i Tour de Ski när hon tränade som liten. Nu får hon debutera i etapploppet. Arkivbild.
Frida Karlsson brukade leka att hon tävlade i Tour de Ski när hon tränade som liten. Nu får hon debutera i etapploppet. Arkivbild.
Ebba Andersson tror att tävlingarna får en annan karaktär när inte överlägsna Therese Johaug står på startlinjen. Arkivbild.
Ebba Andersson tror att tävlingarna får en annan karaktär när inte överlägsna Therese Johaug står på startlinjen. Arkivbild.

Världens bästa skidåkare, norska Therese Johaug, kommer inte att köra Tour de Ski eftersom coronapandemin håller Norge borta från tävlingen. Ebba Andersson tycker det är synd, men ser också möjligheter.

Jag personligen, och jag tror jag talar för många, tycker det är roligast när alla de bästa är med. Det kommer vara saknade, säger Ebba Andersson till TT.

Men avsaknaden av norskorna öppnar upp rejält för svenskorna.

Jag kan inte tävla mot någon som inte är där. Vi är supermånga starka tjejer som vill slåss i toppen, säger Frida Karlsson.

Karlsson debuterar

Karlsson gör sin debut i Tour de Ski-sammanhang, något hon drömt om sedan barnsben.

Jag är så taggad. På ungdomsträningarna gjorde man ett ryck i någon backe och intalade sig själv att det var mördarbacken, då fick man en rejäl boost, säger Karlsson.

Andersson gjorde sin tourdebut i januari, och tror sig kunna använda sig att sina erfarenheter därifrån.

Jag vet ju vad de innebär att tävla så pass tätt med lite återhämtning emellan. Det är tufft, både fysiskt och mentalt. Man måste ladda om snabbt, oavsett resultat, säger 23-åringen.

Annons

Annons

"Världens bästa upplägg"

För de svenska damerna har det blivit några världscuptävlingar sedan premiären i Ruka för drygt en månad sedan. I stället har det blivit en mix av vila, träning och interntävlingar.

Jag tycker det har blivit världens bästa upplägg. Det var skönt att få till en bra träningsperiod, säger Karlsson, och får medhåll från sin landslagskamrat:
Nu får man tid att jobba på vissa saker individuellt, men också tävla mot varandra, säger Andersson.

De tror inte att det långa tävlingsuppehållet kommer påverka chanserna i touren.

Nej, min kropp tränar så pass hårt att det inte gör någon skillnad direkt. Först tränar man ju ner sig, sen vilar man och sen vill man träffa toppformen. Nu vill jag bara känna att det spritter i benen, säger Karlsson.

Loppen kommer att se annorlunda ut när Johaug inte är med.

Man har ju blivit van vid att Therese tar taktpinnen i loppet. Det har handlat om att hänga med så länge man orkar, haha. Nu blir det en annan karaktär på loppet tror jag, säger Andersson.

Ny vinnarnation

Förutom Norge finns de stora nationerna med och i övrigt är det ett ordinarie startfält som Karlsson och Andersson kliver in i. De tycker att tävlingsledningen har skött logistiken bra, något som är viktigt i pandemitider.

Det känns som att det kommit med bra lösningar med transport och boende. Då känner jag mig trygg med det, säger Karlsson.
Själv är jag glad att vi hittat lösningar att köra, det är ju en av säsongens höjdpunkter, säger Andersson.

De senaste sju åren har Norge varit högst upp på pallen i Tour de Ski. Denna gång blir det inte så.

Det ska inte påverka jättemycket, bara man får på sig nummerlappen blir det speciellt. Men det är häftigt att få frågor om vinstchanserna redan i sin första Tour de Ski, säger Karlsson och skrattar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons