A-
A+

Svenska UFC-stjärnan tillbaka efter tunga tiden

Bea Malecki ska göra sin tredje UFC-match efter coronasjukdom och skadeproblem. Arkivbild.
Bea Malecki ska göra sin tredje UFC-match efter coronasjukdom och skadeproblem. Arkivbild.
KampsportTT

Först coronasjuk, sedan skadad.

MMA-fajtern Bea Malecki har varit otursförföljd det senaste året – men nu är hon slutligen tillbaka i oktagonen.

Jag ska verkligen försöka ha kul och må bra och göra det bästa jag kan, säger hon.

Annons

Annons

Natten mot söndagen ställs Bea Malecki mot brasilianskan Josiane Nunes i Las Vegas i karriärens tredje UFC-match. De första två har slutat med seger – senast mot Veronica Macedo i mars 2020.

Sedan dess har det varit en krokig väg framåt för den 29-åriga svenskan.

I oktober i fjol var hon sjuk i corona och tvingades dra sig ur UFC-fajten mot amerikanskan Tracy Cortez.

Jag var sängliggandes i en månad. Det var katastrof, säger hon.
Jag kommer ihåg att jag gick till köket för att hämta någonting och tillbaka till sängen och det var som att jag sprungit intervaller.

Det tog tre månader för Malecki att återhämta sig från sjukdomen.

Det kändes som att ens kondis var sämre än den någonsin varit. Jag vet inte hur det är att ha rökt i 30 år, men jag kan tänka mig att det var något sådant typ, säger hon.

"Varit halvt död"

Nästa match var planerad i april i år, men återigen fick Malecki lämna återbud. Den gången stördes hon av en skada.

En skada som hon ännu inte blivit helt kvitt med, men det är inget som stoppar henne nu. Den tidigare SM-, EM- och VM-guldmedaljören i thaiboxning är van vid smärta.

Man har ju varit halvt död varje thaiboxningsmatch man gått. Hade jag brutit benet dagen innan en thaiboxningsmatch hade jag bara “jaja, det är lugnt, jag kan köra med ett ben”, säger hon.

Det har knappast varit en bekymmersfri uppladdning inför lördagens match heller. Malecki hade inte råd att åka på sitt sedvanliga träningsläger i Dallas. Dessutom bröt hon med två av sina tränare i Sverige nyligen. Samarbetet funkade inte, säger hon. I stället får fajtern stöd av sin vän och pojkvän, båda kampsportare, i ringhörnan.

Det har varit lite knepigt, men så länge jag mår bra så är det lugnt liksom. Det är det viktigaste, säger hon.
Jag tror mer på att om jag går in i buren och har någon som jag litar på där, då går det bättre än om jag har någon som jag inte vill lyssna på.

Annons

Annons

"Inte spåra iväg"

Än så länge är hon obesegrad i MMA-sammanhang, men Malecki vill inte lägga alltför mycket fokus på resultatet i den kommande fajten.

Om jag går in och tänker “jag måste vinna, jag måste vinna, jag måste vinna” då är det inte alltid man gör sitt bästa känner jag. Så jag ska verkligen försöka ha kul och må bra och göra det bästa jag kan, säger hon.
Ska man må skit varje gång man går match så känns det inte som att det är den bästa idén att göra det, då kanske man ska börja spela schack i stället eller något.

TT: Hur laddar du upp inför matchen?

Jag försöker att se det som en vanlig dag. I Brasilien (inför senaste fajten) laddade jag hela dagen. Jag kommer ihåg att hela bussresan var det värsta laddningen. Sen när jag kom till arenan var jag helt slut, urladdad på energi. Jag vill inte göra om det. Jag tänkte bara hålla det lugnt, inte spåra iväg med laddningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!