A-
A+

Svenskan historisk trea i rallycross-VM

Klara Andersson blev trea i Portugal.
Klara Andersson blev trea i Portugal.
RallycrossTT

Rallycrossföraren Klara Andersson har skrivit historia.

En tredjeplats i Portugal gör svenskan till första kvinna att stå på pallen i en VM-deltävling.

Förhoppningsvis är det här bara början på en fin resa, säger hon till TT.

Annons

Annons

Det är inte bara Klara Anderssons första pallplats i rallycross-VM. Det är alltså första gången någonsin som en kvinna tar klivet upp på pallen.

Och den bedriften lyckades 22-åringen från skånska Hörby med under sin debutsäsong i rallycross-VM.

Det är såklart jättekul och det är min första pallplats. Oavsett om jag hade blivit fyra eller trea hade jag varit otroligt nöjd med utvecklingen nu i helgen, säger hon.

Vann gjorde Anderssons stallkamrat Niclas Grönholm före Ole Christian Veiby. Andersson kunde knipa tredjeplatsen då stjärnan Johan Kristoffersson fick ett tidsstraff på tio sekunder och slutade femma.

TT: Hur högt värderar du den här pallplatsen?

Herregud, förra året körde jag SM i Sverige och sen tar jag det jättestora klivet till VM nu i år. Det är väldigt mycket nytt, nya banor och det är jättetufft mot så många etablerade förare. Men jag är jätteglad över vår utveckling och att vi lär oss snabbt, säger hon.

Söndagens tävling i Portugal var den femte VM-deltävlingen av elva i år. Men någon seger innan året är slut vågar Andersson inte hoppas på.

Det kommer ta ett tag till känner jag. De här grabbarna har kört betydligt längre än vad jag har och är otroligt snabba. Men jag menar, jag siktar såklart på att köra så snabbt jag bara kan.

Efter fem tävlingar är Andersson sexa i sammandraget med 52 inkörda poäng. Leder gör Johan Kristoffersson, som vann de fyra inledande tävlingarna, med 91 poäng.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.