Svenskar döms till maxstraff för dubbelmord

Fem svenskar döms för ett dubbelmord som ägde rum i Danmark förra sommaren. Arkivbild.
Fem svenskar döms för ett dubbelmord som ägde rum i Danmark förra sommaren. Arkivbild.
BrottTT

Straffet blir strängast möjliga för de fem svenskar som låg bakom ett dubbelmord i Danmark förra sommaren: Livstid för de tre äldsta och 20 års fängelse för de två som var 17 år när brottet begicks.

Kopplingen till gängkriminalitet är avgörande för domen, som redan överklagats.

Annons

Annons

Morden var ett led i en blodig konflikt i nordvästra Stockholm mellan två kriminella gäng, som kallar sig Dödspatrullen och Shottaz, konstaterar tingsrätten i Glostrup. Därför döms de fem männen enligt den så kallade "bandeparagrafen" (gängparagrafen) som kan ge strängare straff.

De livstidsdömda är 20, 22 och 25 år gamla – en av dem pekas ut som ledare för den så kallade Dödspatrullen. De två yngre åtalade, som var 17 år vid tidpunkten för brottet, döms till 20 års fängelse. Det är vad som maximalt kan utdömas för så unga personer.

Börjar skratta

När domen meddelades började någon av de dömda att prata, några andra skratta, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Om ni inte är tysta så kommer jag att be om att de åtalade förs ut, sade domare Katrine Eriksen.

Hon underströk att det handlar om brutala mord.

Vi talar här om en osedvanligt rå och brutal likvidering, där två människor mördats och en tredje har utsatts för mordförsök, fortsatte hon.

Domen har redan överklagats, uppger advokat Michael Juul Eriksen för TT, strax efter att rättegången avslutats. Han försvarar en av de båda yngsta dömda.

Han ser det inte alls som osannolikt att fallet kommer att drivas vidare ända till Danmarks högsta domstol, eftersom det är principiellt intressant hur långa fängelsestraff som kan utdömas för så unga människor.

Vi har i Danmark aldrig tidigare haft ett fall som liknar detta. Det finns något fall där en person under 18 år dömts för mord till åtta års fängelse och därför har det ansetts vara gränsen.

Annons

Annons

"Obeträdd mark"

Även åklagare Rasmus Kim Pedersen, som yrkade på just de strafflängder som domstolen dömde till, betonade att fallet är unikt för Danmark.

Det här är helt obeträdd mark, sade åklagaren under sin plädering om strafflängden.

De båda svenska mordoffren, en 21-åring och en 23-åring, satt i en bil då skottlossning utbröt den 25 juni förra året i ett bostadsområde i Herlev i Köpenhamn. En tredje person lyckades fly ur bilen och klarade sig oskadd. Han utsattes enligt tingsrätten för ett mordförsök, som de fem männen också döms för.

Ett vittne filmade delar av den dramatiska händelsen. En av de nu dömda männen greps i Danmark medan övriga fyra greps i Sverige.

Förutom filmen som visar delar av dubbelmordet var bland annat dna-spår viktiga bevis i målet. Dna-spåren hittades på föremål i den flyktbil som mördarna misslyckades med att bränna upp.

De fem männen döms också till utvisning. Advokat Michael Juul Eriksen tycker att det är svårt att spekulera i hur stor del av straffet som hans klient kommer att behöva avtjäna i Danmark.

TT: Är du förvånad över domen?

Nej, jag är egentligen inte förvånad eftersom det inte finns tidigare liknande fall. Det är ett väldigt hårt straff för en person som var ett barn när brottet begicks. Men jag har hållit på med det här så länge, så ingenting kan riktigt överraska mig.

De åtalade har alla nekat till brott och att de ska ha befunnit sig på platsen. Under rättegången i Glostrups tingsrätt har de också förnekat att de är med i den så kallade Dödspatrullen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons