A-
A+

Svenskar glänser – jagar Ryder Cup-plats

Alexander Björk leder i Tjeckien. Arkivbild.
Alexander Björk leder i Tjeckien. Arkivbild.
GolfTT

Om tio dagar tas det europeiska Ryder Cup-laget ut – och än lever hoppet för Ludvig Åberg och Alexander Björk.

De svenska golfarna storspelar i Europatourtävlingen utanför Prag.

Annons

Ludvig Åberg tävlar i Europa i två veckor. Arkivbild.
Ludvig Åberg tävlar i Europa i två veckor. Arkivbild.

Det har bara gått tre månader sedan Ludvig Åberg avslutade amatörkarriären som världsetta för att bli proffs, och redan nu är han med och slåss om en plats i Europas lag i Rom i slutet av september.

Åberg har imponerat på den amerikanska PGA-touren under sommaren, med en fjärdeplats som bäst. Ryder Cup-kaptenen Luke Donald fick tidigt upp ögonen för skåningen och i början av augusti uppmanade han Åberg att åka till Europa för att spela de två sista tävlingarna på DP World Tour (tidigare Europatouren) innan laget tas ut.

Jag skulle gissa att jag behöver två topplaceringar. Det behövs nog för att komma med i ett så pass starkt europeiskt lag som det ändå är, sade Åberg nyligen i en intervju med WTV.

Tio under par

Tävlingsveckan i Tjeckien har börjat bra för Ludvig Åberg. Efter 68 slag på den första rundan blev det 66 slag när det blågula jättelöftet spelade sin andra runda på Albatross Golf Resort.

Med tio slag under par totalt ligger Åberg delad femma inför helgens spel.

Ännu bättre går det för Alexander Björk. Smålänningen, som har varit jämnheten personifierad i år utan att lyckas få till en seger, är i ensam ledning på 13 slag under par. Till råga på allt har Björk spelat de två första rundorna (65 respektive 66 slag utan en enda bogey) tillsammans med Luke Donald, som säkerligen har med även den 33-årige svensken i tankarna kring vilka som ska bli hans sista kaptensval.

Björk leder ett slag före 22-årige dansken Nicolai Højgaard, också han ett tänkbart Ryder Cup-namn.

Sex kaptensval

Kvalificeringsperioden till Ryder Cup-laget pågår över nästa veckas tävling i Schweiz. Tre spelare tar plats via Europatouren, ytterligare tre via världsrankningspoäng – och sedan kompletterar Luke Donald laget med sina sex kaptensval måndagen den 4 september.

Då avgörs det om Ludvig Åberg eller Alexander Björk har imponerat tillräckligt mycket på den engelske kaptenen, som har en del att fundera över den närmaste tiden.

Jag vet inte om det var jetlag i natt eller om det är att mycket närmar sig, men jag var uppe några timmar mitt i natten – det är många tankar som snurrar i huvudet, sade 46-årige Donald tidigare i veckan till Ryder Cups hemsida.

I nuläget är det formellt bara tre spelare som är helt klara för Europas lag, nämligen stjärntrion Rory McIlroy, Jon Rahm och Viktor Hovland.

Flera andra – som Tyrrell Hatton, Tommy Fleetwood och Matt Fitzpatrick – kan i praktiken också känna sig säkra på att ta plats i laget. Sannolikt är det bara ett fåtal platser som Luke Donald grubblar över på allvar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.