A-
A+

Svenskchans på Oscarsgalan i natt

Molly Sandén sjunger på Oscarsnominerade låten 'Husavik (my hometown)' som kan vinna en Oscar i natt.
Molly Sandén sjunger på Oscarsnominerade låten "Husavik (my hometown)" som kan vinna en Oscar i natt.
FilmTT

Det kan bli svenskt på Oscarsgalan i natt.

Låten "Husavik (my hometown)" har chans på en statyett och Molly Sandén och svenskgänget bakom låten håller tummarna.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Husavik (my hometown)", som är en del av Will Ferrells Netflix-film "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga", är nominerad i kategorin bästa originalsång.

Bakom den maffiga powerballaden ligger låtskrivarna Savan Kotecha, Fat Max Gsus och Rickard Göransson. De två senare är svenskar och alla tre är knutna till Max Martins förlag MXM Music. När gänget sökte efter en sångerska till låten hittade de den svenska artisten Molly Sandén, som är den som sjunger låten i filmen (skådespelaren Rachel McAdams mimar alltså till Mollys sång).

Jag fick veta av en kollega att hon var en känd popsångerska i Sverige men jag hade aldrig hört henne innan. Men hon var otrolig och alla som hörde inspelningen, från Will Ferrell till Netflix undrade direkt: "vem är den här tjejen?", har Savan Kotecha tidigare sagt till TT.

Historisk

Årets Oscarsgala är historisk, inte bara för att det är första gången den genomförs under en pandemi. Det är också första gången två kvinnor nomineras i kategorin bästa regi. Chloé Zhao är nominerad för "Nomadland" och Emerald Fennell för "Promising young woman".

Det är även första gången ett team av enbart svarta producenter nominerats för bästa film ("Judas and the black Messiah").

Flest nomineringar i har "Mank", David Finchers bakom kulisserna-skildring av "Citizen Kane", med tio nomineringar totalt, tätt följd av Chloé Zhaos "Nomadland" med sex nomineringar.

I kategorin bästa internationella film tävlar Tomas Vinterbergs svensk-danska produktion "En runda till".

Annons

Annons

Paris och London

För att höja intresset för årets gala har Oscarsakademin engagerat regissören Steven Soderbergh som en av producenterna. Till skillnad från Golden Globe tillåter Oscarsgalan heller inga nominerade att vara med via svajiga Zoomförbindelser. I stället sänder man även från Paris och London där nominerade utan möjlighet att resa till Los Angeles ska samlas.

Galan direktsänds i TV4 från midnatt.

Rättad: I en tidigare version av texten hade filmen "En runda till" placerats i fel nomineringskategori.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr