A-
A+

Svenske boxningsledaren överklagar till Cas

Svenske boxningsordföranden Per-Axel Sjöholm ville hjälpa boxningen att få vara kvar på OS-programmet, men fick inte kandidera till Internationella boxningsförbundets styrelse.
Svenske boxningsordföranden Per-Axel Sjöholm ville hjälpa boxningen att få vara kvar på OS-programmet, men fick inte kandidera till Internationella boxningsförbundets styrelse.
BoxningTT

Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm, och tre andra som hindrades från att väljas in i Internationella boxningsförbundet Iba, har nu överklagat till idrottens skiljedomstol Cas.

I och med att Iba brutit mot sina egna regler tyder mycket på att Cas ger kvartetten rätt.

Annons

Annons

I ett pressmeddelande som TT tagit del av skriver de fyra att de inte kan kommentera ärendet. Men man bifogar Ibas regel gällande kandidering som helt uppenbart visar att Iba bröt mot sin egen regel då man så sent som bara en dag före valet uteslöt fem kandidater, däribland ordförandekandidaten Boris van der Vorst.

Enligt Ibas regel ska nomineringsnämnden komma med sitt beslut om uteslutning av kandidater så pass tidigt att en överklagan kan lämnas in till Cas senast fem dagar före valet. Därefter ska Cas ha tio dagar på sig att komma med beslut.

I och med att ordförandekandidaten van der Vorst utmanövrerades kort före Ibas kongress valdes den sittande ordföranden Umar Kremlev, Ryssland, om enhälligt på fyra år vid helgens kongress i Istanbul.

Kan åka ur OS

Enligt Sjöholm uteslöts de fem på grund av falska anklagelser. Han sade till TT i torsdags att om Kremlev valdes till ordförande kommer Internationella olympiska kommittén ta bort boxningen från OS-programmet.

IOK har i flera år haft problem med Iba vars tidigare ordförande hade kopplingar till organiserad brottslighet, läggmatcher, dopning och att förbundet har haft ekonomiska problem. Till OS i Tokyo i fjol fick Iba inte arrangera kvalen, utan IOK gick in och tog det ansvaret.

Annons

Annons

"Stora penningpåsar"

När Kremlev tog över 2020 lovade han förbättringar för att boxningen skulle få finnas kvar på OS-programmet efter 2024, men IOK har i ett brev till alla medlemsnationer uppgett att man inte är nöjd med arbetet som pågår i Iba och att boxningen nu ligger utanför programmet i Los Angeles 2028. IOK sade också efter helgens val i Iba att man ska analysera det närmare vid exekutivkommitténs möten under torsdag och fredag.

Innan de fem kandidaterna till ordförande- och styrelseposter i Iba blev uteslutna, sade Sjöholm till TT att Kremlev med pengar från det ryska energibolaget Gazprom, huvudsponsor till Iba, hade köpt röster inför ordförandevalet.

Ryssland står med stora penningpåsar till alla de afrikanska länderna, några asiatiska länder och några sydamerikanska länder som har det svårt. Man köper röster. Så jag tror inte att vi är favoriter i det här valet, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.