A-
A+

Svensken fortsätter att äta för mycket salt

Nu ska livsmedelsindustrin enas om lägre salthalter i maten. Arkivbild.
Nu ska livsmedelsindustrin enas om lägre salthalter i maten. Arkivbild.
HälsaTT

Vi i Sverige får i oss alldeles för mycket salt. Men att komma med pekpinnar till individen räcker inte menar experter. Nu ligger bollen hos livsmedelsindustrin.

Annons

Annons

Saltätandet måste ner. Det anser i alla fall Livsmedelsverket som nyligen gjort en sammanställning av data. Enligt den får män i sig mellan nio och tolv gram salt om dagen och kvinnor mellan sju och tio.

Det är för mycket. Det finns siffror som tyder på att var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av att vi äter för mycket salt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Målet från Livsmedelsverket är att vi ska komma ner till sex gram om dagen. Men det räcker inte att var och en saltar mindre på maten. En stor del av saltet vi får i oss kommer från mat vi köper. Men det är inte bara halvfabrikat och snabbmat som är bovar.

Kött och charkprodukter innehåller mycket salt men även bröd och ost. Det är svårt för den enskilde att göra något åt, säger Åsa Brugård Konde.

Unga killar storkonsumenter

Varifrån vi får i oss saltet varierar mellan grupper. Bland ungdomar är till exempel pastarätter en större källa till salt än bland vuxna. Att män får i sig mer salt än kvinnor förklaras av att de i snitt har ett större kaloriintag. Men killar på gymnasiet toppar saltligan även när man tar hänsyn till hur mycket man äter, enligt Livsmedelsverkets undersökningar.

Livsmedelsverket har ett pågående uppdrag från regeringen att försöka ta fram en överenskommelse i livsmedelsbranschen om att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. De har nu en dialog med producenter och grossister men också hotell- och restaurangbranschen.

Här har branschen en jätteviktig roll. Utan dem kommer vi inte att lyckas med att minska saltintaget, säger Åsa Brugård Konde och tillägger att det redan pågår arbete inom branschen och att många företag minskar på saltet i sina produkter.

Annons

Annons

Behövs för balansen

I salt finns flera ämnen, däribland natrium som är livsviktigt att vi får i oss. Det behövs bland annat för att reglera vatten- och saltbalansen i kroppen, blodtrycket och för att nervcellerna ska fungera. Enligt Livsmedelsverket bör man för hälsan inte få i sig mer än en tesked salt, vilket motsvarar sex gram per dag. Men vad som är en bra nivå av salt är svårt att veta, det varierar också mellan individer.

Det är de som får i sig mest salt som behöver minska på det. Men att det skulle vara bättre för folkhälsan att alla äter högst en tesked om dagen, det vet vi inte, säger Annika Rosengren som är professor i medicin vid Sahlgrenska akademin.

Hon håller med om att det är rätt att jobba för att få livsmedelsindustrin att minska saltinnehållet.

Det är mycket bättre än att skuldbelägga individen eftersom det allra mesta av saltet kommer från sådant där vi inte själva påverkar innehållet, säger hon.

Den som själv vill dra ner på salt kan titta efter saltet i näringsdeklarationen och välja den med minst salt. Eller titta efter nyckelhålet, som sitter på mat med mindre salt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.