-
+

Svensken om GM-jobbet: "Fantastiskt stolt"

Patrik Allvin.
Patrik Allvin.
IshockeyTT

Patrik Allvin, 46, har skrivit historia.

Han är den förste svensken att få toppjobbet som general manager för en NHL-klubb.

Jag tror inte att de hade satt mig på den här positionen om jag inte hade varit redo, säger Pittsburgh Penguins nye "GM" till TT.

Annons

Annons

Det har varit bråda dagar för Patrik Allvin.

Han hann knappt börja jobbet som assisterande general manager för Pittsburgh Penguins innan Jim Rutherford kom med det chockartade beskedet att han slutar som general manager på grund av personliga skäl.

Helt plötsligt hade Allvin utsetts till tillförordnad general manager.

Det har varit mycket det senaste dygnet. Det har varit omtumlande och chockerande och jag börjar förstå vad det innebär mer och mer, säger Allvin med ett skratt.

Flyttade direkt

Det har varit snabba bud för 46-åringen som ringer upp från bilen. Han har fått lämna fru och två barn hemma i Michigan för att snabbt flytta ner till Pittsburgh, och själva nyheten kom som en chock.

Vi hade ett samtal här i går morse (onsdag). Jag och Jim och pratade flera gånger fram och tillbaka, gjorde klart laguppställningar och sen hörde han av sig bara och sade att han kliver av och önskade mig lycka till som tillförordnad general manager, och strax efteråt hörde sig vår klubbordförande av sig, säger den historiske svensken.

TT: Du är första svensken på en sådan här position – hur känner du för det?

Det är klart att man är fantastiskt stolt. Man har inte hunnit reflektera riktigt men givetvis är man stolt och tacksam för att få den här möjligheten, säger han.

Den stora skillnaden från att vara GM och assisterande GM är att han nu har ett större fokus på NHL-laget. Tidigare har det varit mer ansvar för farmarlaget och framtiden, nu är det mer den dagliga NHL-verksamheten.

Annons

Annons

Pratade med Crosby

Bland det första han gjorde var att höra av sig till Pittsburghs lagkapten: superstjärnan Sidney Crosby.

Jag kontaktade "Sid" direkt i går. De är i Boston för match så vi textade och kommunicerade på det viset. Jag ser fram emot att träffa honom mer i person nästa vecka. Men jag tyckte att det var viktigt att återkoppla till honom och visa att det är samma plan som gäller. Vårt mål är att göra laget till en "Stanley Cup-contender".

Allvin är dock "tillförordnad" general manager. Pittsburgh har aviserat att man kommer att leta efter en permanent ersättare till Jim Rutherford, men det är inte omöjligt att det kan bli Allvin.

Jag är tacksam över att få ta över ett sådant lag som Pittsburgh Penguins och mitt fokus är att göra jobbet så bra som möjligt. Sen hur långt det räcker får vi se, men mitt fokus är att göra Pittsburgh till ett slagkraftigt lag här och nu, säger han.

"Känner mig trygg"

TT: Det har ju gått väldigt fort. Känner du dig förberedd?

Bra fråga. Jag tycker att jag har lärt mig så enormt mycket. Jag har haft mina vänner som är general managers i andra lag som mentorer och de har delgett mig saker och ting, säger han och fortsätter:
Jag känner mig trygg med den organisationen vi har och känner mig trygg med coacher och ägare. Jag tror inte att de hade satt mig på den här positionen om jag inte hade varit redo.

46-åringen har varit chefsscout för klubben under de senaste åren och i november fick han ta klivet uppåt i organisationen till assisterande general manager.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss