-
+

Svensken ska sänka lagkamraterna i VM-semin

Fredric Pettersson är proffs i Frankrike sedan 2016.
Fredric Pettersson är proffs i Frankrike sedan 2016.
HandbollTT

Sverige mot Frankrike i VM-semifinal i kväll – det betyder att Fredric Petterson ställs mot flera klubbkamrater i Montpellier.

Det blir lite extra känslor, man vill trycka till dem extra mycket, säger mittsexan.

Annons

Annons

Fredric Pettersson har haft sitt handbollshem i Frankrike i snart fem år, först i Toulouse och sedan 2018 i Montpellier. Där har han sällskap av flera VM-spelare, förutom Sveriges Lucas Pellas också fransmännen Valentin Porte, Hugo Descat och Melvyn Richardson.

Det ska bli roligt att spela mot spelare som man till vardags spelar med eller emot, säger 31-årige Pettersson, som därför också har bättre koll på Frankrike än många andra.

Och med Pettersson – 201 centimeter lång och 116 kilo tung – som en av försvarsjättarna ska Sverige försöka göra det svårt för fransmännen.

Kan vi stå emot i starten tror jag att de får det tufft. Vi pratar ofta och mycket om att vi ska ha en stabil grund i försvaret, för att få de "lättare" kontringsmålen och slippa kämpa i anfall också, säger han.
Utan att få Frankrike att låta som ett dåligt lag, så har de varit bättre när de hade en extrem topp. Men det är fortfarande ett väldigt bra lag med världsspelare på varje position och har de den rätta dagen är det svårt att stoppa dem.

"Lite turbulent"

När Frankrike vann VM på hemmaplan 2017 slogs Sverige ut i kvarten, men det var stormaktens senaste guld. I EM i fjol gjorde "Les bleus" brakfiasko och försvann i första gruppspelet.

Då fick förbundskaptenen Didier Dinart sparken och ersattes av Guillaume Gille.

Det var lite turbulent när de sparkade tränaren och de har ju genomgått någon form av kris, måste man säga. Men något annat än medalj är ju alltid ett nederlag för Frankrike, säger Pettersson.

Mittsexan, som sällan får de största rubrikerna, har spelat 61 landskamper och gör sitt femte raka mästerskap med Blågult. Men de senaste två åren har han inlett VM och EM som reserv och kommit in i truppen först under turneringen.

Nu har Fredric Pettersson varit med hela vägen från premiären och fått en lite större roll.

Det är alltid roligt att få vara med på riktigt, att dra på sig matchdräkten och stå där och sjunga nationalsången. Även om det inte är någon publik här så är det jävligt häftigt, säger smålänningen, som fick sin handbollsfostran i Jönköpingsklubben IK Cyrus.

Annons

Annons

Nederlagstippat igen

Efter att ha inlett VM som nederlagstippat har Sverige överträffat alla förväntningar så här långt. Lagom till kampen om medaljerna är laget tillbaka på ruta ett som rejäl underdog, när konkurrenterna förutom Frankrike också är de regerande världsmästarna från Danmark och de regerande Europamästarna från Spanien.

Ja, det får vi väl säga. Det är nog inte många ute i handbollsvärlden som skulle satsa sina pengar på oss. Men det passar vårt lag, vi har många debutanter och ingen press på oss. Vi ska bara spela som vi har gjort hittills, säger Pettersson.

Klockan 17.30 på fredagskvällen är det avkast i Sveriges VM-semifinal i Kairo.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss