A-
A+

Svenskt nej till ny EU-styrka

Försvarsminister Peter Hultqvist på väg in till måndagens försvars- och utrikesministermöte i Bryssel.
Försvarsminister Peter Hultqvist på väg in till måndagens försvars- och utrikesministermöte i Bryssel.
EUTT:s korrespondent

Sverige vill inte se någon ny insatsstyrka i EU, som utrikeschefen Josep Borrell föreslår.

Det är inte den svenska linjen, tycker försvarsminister Peter Hultqvist.

Annons

Annons

I drygt ett år har EU:s utrikeschef Josep Borrell arbetat med en "strategisk kompass" för att stärka EU:s försvars- och säkerhetspolitik.

Förslaget presenteras under en arbetsmiddag för medlemsländernas utrikes- och försvarsministrar på måndagskvällen.

Tanken är att under vintern enas om vad EU ska satsa på inom säkerhetspolitiken, exempelvis för att bekämpa hybrid- och cyberattacker och kunna göra ordentliga insatser, även militärt.

Någon kommer att säga att det är mycket, någon annan att det inte är tillräckligt. Men vi måste diskutera vilka ambitioner vi ska ha, sade Borrell i en genomgång för TT och en grupp andra Brysselkorrespondenter i förra veckan.

Viktigt samarbete

Sverige både berömmer och kritiserar.

EU måste ta större ansvar för sin egen säkerhet och sin motståndskraft och ha ett ökat både försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete. Det tycker vi är väldigt positivt, säger utrikesminister Ann Linde (S).
Det som är viktigt för oss är bland annat att den transatlantiska länken och samarbetet med länder som Kanada, USA, Storbritannien och Norge upprätthålls och att vi hittar ett läge där Nato och EU samarbetar på ett sätt så att man kompletterar varandra och inte konkurrerar, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Annons

Annons

Insatsstyrka?

Ingen av dem är dock förtjust i Josep Borrells önskemål om en ny snabbinsatsstyrka på upp mot 5 000 man.

Det tror vi inte alls är rätt väg att gå. Det finns redan insatsstyrkor som EU har, som aldrig någonsin använts. Det är inte effektivt. Vi vill att man ska använda de strukturer som finns, säger utrikesministern.
Vi har sagt återkommande att det där är inte den svenska linjen. Samtidigt får man titta på om en "koalition av villiga" kan vara ett sätt att bidra till att få styrkor som är beredda att agera i eventuella kriser och konflikter. Vi tror att det avgörande är snabbheten i politiska beslut. Och i olika länders vilja att agera utifall att det är nödvändigt, säger försvarsministern.

"Överdrivet"

Inte heller Josep Borrells uttalanden på förhand om att "Europa är i fara" faller i god jord hos svenskarna.

Jag tycker det är överdrivet att säga att Europa är i fara. Däremot måste vi självklart ha en motståndskraft och det gäller inte minst mot civila hot som till exempel pandemier och klimatförstöring, säger Ann Linde i Bryssel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.