A-
A+

Svenskt samarbete med Malis armé stoppas

Maliska soldater hälsar på FN-soldater i Timbuktu. Arkivbild.
Maliska soldater hälsar på FN-soldater i Timbuktu. Arkivbild.
PolitikTT

Samarbete mellan svensk militär och Malis armé stoppas till följd av den andra militärkuppen inom loppet av ett år, rapporterar Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Frankrike, som för befäl vid insatsen Task Force Takuba, meddelade tidigare i veckan att all verksamhet som genomförs tillsammans med den maliska armén kommer att stoppas, tills armén kan garantera att Mali ska återgå till ett civilt styre.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till DN att han har förståelse för Frankrikes beslut och att han ska hålla nära kontakt med sin franska motsvarighet.

Sverige står bakom anti-terrorinsatsen Takuba och det finns i dag inga diskussioner om att avbryta insatsen, säger han till DN.

Det franska beslutet innebär att även Sverige och övriga sju länder i insatsen går vidare utan kontakterer med malisk militär. Insatsbefälet flyttas från Mali till Paris.

150 svenska specialförbandssoldater deltar inom ramen för Takuba-insatsen. Den inleddes i januari i år för att effektivisera kampen mot islamistiska upprorsmakare och kunna rycka ut när något "oförutsett" sker. De svenska styrkorna är helikopterburna och ursprungligen var tanken att de skulle ge stöd och råd till maliska styrkor.

Den 25 maj avsatte maliska militärer den president och den premiärminister som den hade tillsatt efter militärkuppen förra året. EU har enigt fördömt detta och Mali har tills vidare uteslutits ur Afrikanska unionen och det västafrikanska samarbetet Ecowas.

Sverige har ytterligare ungefär 215 soldater i Mali genom FN-insatsen Minusma, samt ytterligare några i en EU-insats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!