A-
A+

Svenskt stafettbrons och medaljrekord efter vändning

Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Peppe Femling efter att ha tagit brons i herrarnas stafett.
Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Peppe Femling efter att ha tagit brons i herrarnas stafett.
SkidskytteOberhof, TT:s utsända

Sverige tog VM-brons i herrstafetten i skidskytte-VM – trots att laget låg på 18:e plats efter första växlingen.

Medaljen innebär också att Sverige nu har slagit sitt eget VM-rekord – totalt sju medaljer har det blivit i tyska Oberhof.

Fantastiskt, riktigt kul att kliva upp på pallen som ett lag, säger Jesper Nelin.

Annons

Annons

Sveriges Sebastian Samuelsson går i mål som trea efter sista sträckan i herrarnas stafett.
Sveriges Sebastian Samuelsson går i mål som trea efter sista sträckan i herrarnas stafett.

Herrstafetten avgjordes i hällregn och hårda vindar med starka vindbyar.

När väderrapporten kom i går kväll tänkte jag att det inte kunde bli tävling, men det var bättre än vi kunde räkna med. Vi visste att det svänger snabbt i en stafett och det gjorde det också, säger Sebastian Samuelsson.
I slutändan kändes det som att det var de tre bästa lagen som tar medalj.

Frankrike vann före Norge och Sverige.

"Fortsätta tro på det"

Sveriges lag som bestod av Peppe Femling, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson, fick en mardrömsstart när Femling bommade skott efter skott och tvingades ut på en straffrunda. När han växlade över till Ponsiluoma låg Sverige på en 18:e-plats.

Där och då såg det mörkt ut.

Men jag ropade direkt i radion att allt är möjligt och att vi ska fortsätta tro på det. Det ändrar inte planen under loppet. Vi såg det svänga väldigt fort och killarna gjorde det fantastiskt bra. Det var en väldigt skön medalj, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Med tanke på väderförutsättningarna tänkte hela laget att det inte var kört trots Femlings straffrunda.

Vi visste att det var få lag som går igenom med fyra bra sträckor och att det kan vända snabbt. Jag går ut i bra läge men kände mig inte säker, säger Samuelsson.
Det är ganska få dagar på året som det är såna här förhållanden. Vi trodde på det hela vägen. Och Martins stående skytte blir lite av en nyckel.

Annons

Annons

Från 18:e till tredje

Ponsiluoma behövde bara ett extraskott i sitt stående skytte och förde Sverige från en 18:e-plats upp till en tredje. Därefter växlade han över till Jesper Nelin på tredjesträckan.

Nelin stod även han för en stark insats och Sverige hade chansen att knipa en VM-medalj när det var dags för Sebastian Samuelsson att köra den sista sträckan.

Jag är nöjd. Riktigt tufft åkmässigt. Ett extra skott i ligg och ett i stå är riktigt bra i de här förhållandena skulle jag säga, säger Jesper Nelin.

"Sämsta vädret på planeten"

Samuelsson, som inför lördagens stafett hade två brons individuellt i årets VM, var stabil rakt igenom och körde in Sverige på bronsplats, knappt 1.40 efter guldlaget Frankrike och knappt 39 sekunder efter silverlaget Norge.

Det var ett tufft lopp, förhållandena var inte alls sköna men det var vi inställda på. Vi var i det sämsta väder som finns på den här planeten, men vi klarar av det på ett fantastiskt bra sätt. Jag är väldigt stolt över laget, säger Lukas.

I och med den nya blågula medaljen står det nu klart att Sverige har slagit sitt eget VM-rekord. Tidigare hade man som mest vunnit sex i ett och samma mästerskap, nu är det uppe i sju – med damernas stafett och söndagens masstarter kvar att köra.

Ja, och mästerskapet är inte slut än, säger Nelin.

För de svenska stafettherrarna var det tredje medaljen i mästerskap på fem år. Det började med ett guld på OS i Pyeongchang 2018, sedan silver på VM 2021 i Pokljuka och nu brons på VM i Oberhof.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.