-
+

Svenskt vaccinmål ligger fast

Flera länder upptäckte att det går att utvinna en extra dos av Pfizers vaccin. Arkivbild.
Flera länder upptäckte att det går att utvinna en extra dos av Pfizers vaccin. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Målet om att alla över 18 år ska erbjudas vaccin till sommaren ligger fast, enligt regeringen och SKR.

Men allt hänger på leveranserna:

Förändrade vaccinationsvolymer är mycket problematiska för regionerna, säger Emma Spak på SKR.

Annons

Annons

I veckan passerade Sverige 400 000 vaccinationer, uppger socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff. Tre av fyra på särskilda boenden har fått sin första dos, en tredjedel den andra.

Trots leveransproblem med vaccinen är målet fortfarande att alla över 18 år och de som är under 18 år i riskgrupp erbjuds vaccin till sommaren, eller halvårsskiftet, säger Hallengren. Många andra länder har målet satt till kvartal tre.

Det finns ingenting i dag som talar för att vi inte skulle klara av detta under förutsättning att vi får de leveranser vi har avtal om, säger Lena Hallengren.

"Frustrerande"

Även Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), säger att målet står fast och att kommunerna och regionerna arbetar intensivt med vaccinationerna.

Men ändrade leveranser påverkar logistikplanering, personal som ska vara på plats och hur många personer som kan bokas för en tid. Som det ser ut nu kommer man kunna börja vaccinera de över 65 år under det första kvartalet, men inte vara helt klar. Vaccinationen av den gruppen kommer även pågå under andra kvartalet enligt SKR.

Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström kallar det "otroligt frustrerande" med de leveransproblem som uppstått:

Det faktum att företagen varit väldigt dåliga att förvarna har lett till stora bekymmer.

Annons

Annons

Pengar tillbaka

När det gäller vaccintvisten mellan Pfizer och EU-kommissionen har parterna nått en överenskommelse om att pengar ska betalas tillbaka. Det innebär att Sverige och övriga medlemsländer kan kompenseras för förlorat vaccin, rapporterar DN.

Tvisten handlar om hur många doser per flaska man ska betala för. Inledningsvis sades flaskorna innehålla fem doser, men den 8 januari ändrades bedömningen till sex doser efter att flera länder upptäckt att ytterligare en dos gick att få ut.

Men i Sverige har många regioner saknat rätt utrustning för att lyckas med detta, vilket ledde till att Folkhälsomyndigheten pausade betalningarna till vaccintillverkaren.

Nu har oenigheten retts ut och medlemsländer som kan dokumentera att man inte kunnat få ut alla doser mellan godkännandet av sex doser den 9 januari och fram till den sista februari kommer att få tillbaka pengar.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel tid när vaccineringen av 65+ inleds och ska vara klar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss