A-
A+

Svenskt vinterpaket till Ukraina

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.
EUTT:s korrespondent

Regeringen öppnar för att säga ja till EU:s föreslagna Ukrainastöd på runt 200 miljarder svenska kronor – även om det sker via lånade pengar i EU.

Dessutom ska ett militärt "vinterpaket" skickas från Sverige.

Annons

Annons

EU-kommissionen har föreslagit att EU ska ge Ukraina 18 miljarder euro under 2023. Det ska ges i långsiktiga lån som ska betalas tillbaka under 35 år, med början först år 2033.

Vi måste erbjuda Ukraina ett långsiktigt och förutsägbart makrofinansiellt stöd för att se till att Ukraina som nation kan fortsätta fungera. Det är en viktig del i den kamp som Ukraina för gentemot Rysslands aggression, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i samband med måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

Redo att låna?

Pengarna ska EU få ihop genom att låna – något som svenska regeringar brukar vara skeptiska emot, men som utrikesministern är förhållandevis positiv till.

Vi avser att lyssna på vad kommissionen har att säga och sedan dra våra slutsatser ifrån detta, hur det här makrofinansiella stödet ska utformas. Men det är viktigt att det kommer på plats och då måste vi naturligtvis fundera på hur det ska kunna ske praktiskt, säger utrikesministern.
Ukraina har ju nu stora framgångar i kriget och visar därmed att man som stat gör det jobbet som behöver göras för att kunna överleva. Då måste också vi i Europeiska unionen vara beredda att skjuta till de pengar som behövs för att Ukraina ska kunna fortsätta existera som nation, ha en statsförvaltning som fungerar och betala ut löner och pensioner. Och Sverige kommer att gå i bräschen för den diskussionen, säger Billström.

Annons

Annons

Beslut i december

Själva beslutet om det nya stödet ska tas först i december – och då av finansministrarna, snarare än utrikesministrarna.

Först då kommer det också att visa sig om regeringen har stöd för stödet även på hemmaplan, exempelvis från Sverigedemokraterna.

Det är för tidigt att väcka den frågan. Det viktiga är att man först diskuterar färdigt i ett annat ministerråd om hur mekanismen ska utformas, säger Billström.

Ett annat stöd som redan är klart är den utbildningsinsats, döpt till EU Mam, som EU nu drar igång för att utbilda upp till 15 000 ukrainska soldater, främst i Polen och Tyskland.

"Vinterpaket"

På den militära sidan gör sig Sverige samtidigt redo att bistå med mer utrustning till de styrande i Kiev, i form av ett "vinterpaket".

Vi sluter upp med vinterutrustning till ukrainska trupper. Det meddelade jag inne på mötet i dag å Sveriges vägnar. Det har också gjorts andra utfästelser från andra medlemsstater om liknande åtgärder. Alla undersöker ju också att göra vad man kan, medlemsstat för medlemsstat. Det är väldigt goda och bra besked som kommer, berättar Billström på väg ut från mötet.

Exakt vad paketet innehåller vill han dock inte gå in på.

Det är försvarsministerns bord och inte mitt, säger utrikesministern i Bryssel, där EU:s försvarsministrar – inklusive svenske Pål Jonson (M) – möts under tisdagen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.