-
+

Svenskt VM-silver i herrstafetten: "Fantastiskt"

Sebastian Samuelssons sistasträcka bäddade för silversuccén.
Sebastian Samuelssons sistasträcka bäddade för silversuccén.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Han tog en flagga i handen innan han bugade och körde över mållinjen. Med en fantastisk sistasträcka såg Sebastian Samuelsson till att Sverige tog silver i herrarnas stafett i skidskytte-VM i Pokljuka bakom överlägsna Norge.

Fantastiskt roligt, säger Samuelsson.

Annons

Annons

Efter det första skyttet på sista sträckan – Sebastian Samuelsson var prickfri där – hade Sverige på allvar blandat sig i medaljkampen för första gången i herrstafetten i Pokljuka. Bakom Norge och ryssarna bildade Frankrike, Sverige, Italien och Ukraina en klunga som gjorde sig redo för bronskamp.

Men det blev bättre än så.

Samuelsson var prickfri och dessutom blixtrande snabb i stående och löste till och med ett silver efter att ha knäckt ryssen på slutvarvet – den första svenska VM-medaljen i en herrstafett sedan 1967.

Det visar väl vilket starkt lag vi är. Jag tycker herrstafetten är otroligt häftig för det är den vi använder som motivation under sommar och höst. Vi tränar och pushar varandra tillsammans för vi vet att den där stafetten kommer och då vill man inte svika laget. I dag gör vi fyra fantastiska sträckor – annars tar man inte medalj, säger Samuelsson.

Medaljvittring inför sista

Även om det var en laginsats var det Samuelssons sistasträcka som stack ut. Peppe Femling hade problem i liggskyttet och växlade som elva till Jesper Nelin, som i sin tur gjorde det stabilt och tog upp Sverige till åttonde plats.

På tredjesträckan var det på nytt liggskyttet som spökade när Martin Ponsiluoma fick skjuta två extraskott, vilket gjorde att avståndet uppåt växte och inte krympte. Ponsiluoma missade ett ståskott också, men det var han inte ensam om och Sverige hade lite medaljvittring inför sistasträckan.

Norge ledde redan överlägset, 48 sekunder före Ukraina, medan Sverige låg sexa och hade 17 sekunder upp till det ryska laget på bronsplats.

Sedan löste Samuelsson resten.

Det är verkligen respekt det han gör på sista skyttet och på spurtvarvet. Det är imponerande, säger Jesper Nelin.
Det är förvånansvärt hur lite nervös man är när han står där och skjuter om placeringarna två till sex. Men det är inte första gången han visar på sista stå, han tar fram något extra, fyller Peppe Femling i.

Annons

Annons

"Inte förgäves"

I mål var Norge 33 sekunder före Sverige medan det ryska laget tog bronset.

Fantastiskt roligt, jag får ett jättebra utgångsläge. Jag har väldigt bra fokus på skyttet i dag och kommer in i ett bra flyt och lyckas skjuta på fort också, säger Samuelsson, som också får frågan om det var extra skönt att knäcka en ryss på sista varvet:
Haha, nja. Mest nöjd är jag med silvret men när jag ser en ryss där på spurtvarvet får jag lite blodad tand.

Sveriges trupp i Pokljuka har därmed samlat ihop sex medaljer – rekordmånga – inför den sista tävlingsdagen.

Kanske extra skönt för Jesper Nelin och Peppe Femling, som stundtals klagat över hotelldöden som infunnit sig under de senaste månaderna på resande fot under en pandemi.

Ja det är skönt. Då kanske de där dagarna inte var förgäves ändå – då har man inte vaskat livet i onödan, säger Nelin.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss