A-
A+

Sverige delad trea för dyrast bröd inom EU

Sverige kommer på tredje plats på listan över EU:s dyraste brödländer. Arkivbild.
Sverige kommer på tredje plats på listan över EU:s dyraste brödländer. Arkivbild.
EkonomiTT

I fjol kostade bröd och flingor omkring två och en halv gånger mer i de dyraste EU-länderna länderna än i de billigaste.

Sverige hörde till de dyraste länderna.

Annons

Annons

När prisnivåerna jämfördes med EU:s normalindex på 100, fanns unionens högsta priser i Danmark (index 153), enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat.

Näst dyrast var det i Österrike (index 135) och på en delad tredje plats låg Sverige tillsammans med Finland och Luxemburg (alla tre låg på prisindex 127).

Allra billigast var bröd och flingor i Rumänien där prisindex låg på 56. Även Bulgarien, Polen, Ungern och Tjeckien hörde till de länder där priserna var lägst.

Enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorier finns en stor skillnad mellan Sverige och de flesta andra länder: Sverige har ett stort utbud av högkvalitativt bröd som är dyrare.

När man åker på semester utomlands och handlar bröd brukar de flesta tycka att det inte finns något alls, I Sverige finns alla sorter, så jag är inte förvånad att vi ligger högt i en prisjämförelse inom EU, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare och konditorier.

Han menar också att det höga priset till viss del också handlar om att bröd i motsats till många andra livsmedel tillverkas av människor och inte maskiner.

Om man tar hantverksbagerier går hälften av det man betalar för brödet till personalens löner – att jämföra med andra livsmedel där i genomsnitt tio procent av priset går till tillverkarna. Människor kostar och särskilt i Sverige där vi har kollektivavtal, säger Lundell.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!