A-
A+

Sverige: Gangsterregim i Belarus

En man springer undan från vattnet från en vattenkanon under sammanstötningar mellan polska soldater och migranter vid gränsen till Belarus.
En man springer undan från vattnet från en vattenkanon under sammanstötningar mellan polska soldater och migranter vid gränsen till Belarus.
BelarusTT:s korrespondent

Allt ansvar ligger på belarusiske ledaren Aleksandr Lukasjenko och hans "gangsterregim", anser försvarsminister Peter Hultqvist om krisen vid EU:s yttre gräns.

Polsk tårgas får i sin tur kritik från Ryssland.

Annons

Annons

Tårgas och vattenkanoner användes under tisdagsmorgonen av polska styrkor på plats vid gränsen mot Belarus.

"Migranter attackerade våra soldater och befäl med stenar och försökte förstöra stängslet och ta sig in i Polen", meddelar det polska försvarsdepartementet via Twitter enligt nyhetsbyrån AFP.

Händelsen har snabbt kritiserats från öst.

Den polska sidans uppträdande är absolut oacceptabelt, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på en presskonferens i Moskva.

Oro i Nato

Läget vid polsk-belarusiska gränsen har debatterats intensivt i Bryssel de senaste dagarna i möten mellan EU-ländernas utrikes- och försvarsministrar. Under tisdagen deltar även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för att ge sin syn på saken.

Vi är djupt oroade över det sätt som Lukasjenko-regimen använder sårbara migranter som hybridtaktik mot andra länder. Det sätter migranternas liv på spel. Vi följer det här noga och står solidariska med Polen och andra drabbade medlemsländer, säger Stoltenberg på väg in till mötet.

Annons

Annons

Gangsterregim

Även Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist lägger skulden på de styrande i Minsk.

Polen har rätt att skydda sin gräns. Ansvarsbördan för den uppkomna situationen ligger på Belarus. Lukasjenko och hans regering uppträder ju som en gangsterregim, säger Hultqvist till svenska journalister i Bryssel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.