-
+

Sverige i EU: Satsa på vaccin till alla

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Hjälp till med vaccin till alla, uppmanar Sverige övriga EU-länder och vill se starkare stöd till FN:s Covax-program.

Annons

Annons

Regeringen beslutade i förra veckan att dubbla det svenska stödet med ytterligare 100 miljoner kronor och hoppas nu att övriga EU gör likadant.

Vi kommer ju aldrig att få världsekonomin på fötter igen om vi inte ser till att hela världens befolkning har möjlighet att vaccinera sig, säger finansminister Magdalena Andersson (S) efter att på tisdagen ha manat sina EU-kollegor att "gå hem och fundera" över vad de kan göra.

Covax har dragits igång av FN:s världshälsoorganisation WHO för att hjälpa fattiga länder att få tillgång till vaccin och utrustning mot covid-19.

Det handlar så klart främst om människors liv och hälsa, men det är helt avgörande för världsekonomin. Det är svårt att hitta på bättre sätt att använda skattebetalarnas pengar just nu, säger Andersson på en pressträff via webben.

Tisdagens finansministermöte innehöll också ännu en genomgång av läget för EU:s stora coronapaket "för återhämtning och motståndskraft", RRF. Totalt 672,5 miljarder euro ska fördelas i lån och bidrag till medlemsländerna för att få fart på ekonomin efter alla nedstängningar.

För svensk del handlar det om mellan 30 och 40 miljarder kronor i stöd till allehanda budgetprojekt. Exakt vad som ska få plats i den svenska planen är just nu föremål för diskussioner med EU-kommissionen, innan en färdig plan kan lämnas in till Bryssel under våren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss