A-
A+

Sverige klart för OS – krossade Argentina

Melissa Petrén och Sverige är klara för OS i Tokyo.
Melissa Petrén och Sverige är klara för OS i Tokyo.
HandbollTT

Handbollsherrarna bokade OS-biljetten förra helgen – nu får man sällskap av damlandslaget.

Sverige körde över Argentina med hela 34–21 (17–8) i den avgörande kvalmatchen och är klart för en sommar i Tokyo.

Det känns jättestort att vi har tagit oss dit, säger mittsexan Anna Lagerquist, som var målbäst med sju fullträffar.

Annons

Annons

Peking 2008. London 2012. Rio de Janeiro 2016. Och nu Tokyo 2021.

De svenska handbollsdamerna är klara för sitt fjärde raka OS efter att ha krossat Argentina i måstematchen i den andra och sista kvalmatch.

Det kändes som att vi hade det i egna händer och det var bara att gå in för vinst, säger mittsexan Anna Lagerquist efter segern med 34–21.

"Ska bli jättekul"

Vid oavgjort eller förlust hade Sverige varit beroende av utgången i söndagens möte mellan Spanien och Argentina. Kvalgruppen i spanska Llíria utanför Valencia består av endast tre nationer sedan Senegal nyligen tvingat dra sig ur kvalet.

De två främsta i gruppen får spela OS till sommaren – en av biljetterna har Sverige nu säkrat.

Det ska bli jättekul. Jag har inte varit med på något OS tidigare och jag har verkligen haft det som en dröm och ett mål. Det känns jättestort att vi har tagit oss dit och nu börjar de riktiga förberedelserna så att vi kan komma dit i så bra form som möjligt, säger Lagerquist.

Sent på fredagskvällen tappade Sverige till oavgjort mot Spanien (28–28) i slutsekunden, men drygt 19 timmar senare var det aldrig något snack mot Argentina. Redan efter första halvlek hade Sverige i praktiken bokat in sig på flyget mot Tokyo i sommar. Då ledde Blågult med nio bollar (17–8).

Det var samma visa i andra halvlek – de svenska målen trillade in i strid ström och segermarginalen blev till slut 13 bollar stor (34–21).

OS-kvalet var första samlingen utan storstjärnan Isabelle "Bella" Gulldén. Spelmotorn avslutade efter EM i Danmark i december sin landslagskarriär efter 15 internationella mästerskap för Sverige.

De svenska handbollsdamerna kan dock bevisligen ta sig till ett OS även utan Gulldén, som hann med tre raka olympiska spel (2008, 2012 och 2016) under sin 14 år långa landslagskarriär.

Vi har ett lag med väldigt mycket potential och jag tycker att vi sedan EM senast tar steg framåt för varje match och hittar vårt samspel. Vi tar steg framåt hela tiden, säger Lagerquist.

Annons

Annons

"Viktigt och stort"

De svenska handbollsdamerna kvalificerade sig för sitt första OS 2008 och har sedan dess aldrig missat ett olympiskt spel.

Det är klart att det är viktigt och stort att vara med på OS. Jag tycker att vi är ett lag som hör hemma där och jag tycker att vi har visat det nu, säger Lagerquist.

I kvaltruppen som fixade biljetten till Tokyo i sommar har fem spelare OS-rutin sedan tidigare. Johanna Bundsen, Linn Blohm, Hanna Blomstrand, Carin Strömberg och Jamina Roberts var alla med i Rio de Janeiro 2016. Sävehofsstjärnan Roberts var dessutom även med i London 2012 och får nu chansen att göra sitt tredje raka olympiska spel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!