A-
A+

Sverige med i EU:s Ukraina-insats

Försvarsminister Pål Jonson (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.
Försvarsminister Pål Jonson (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.
EUTT:s korrespondent

EU drar i gång sin nya insats för att utbilda ukrainska styrkor i större format.

Sverige ska vara med – men hur är fortfarande ovisst.

Annons

Annons

När EU:s försvarsministrar möttes i Bryssel under tisdagen gjordes den formella lanseringen av EU Mam – Europeiska unionens militära assistansinsats för Ukraina.

Under ledning av franske viceamiralen Hervé Bléjean ska upp till 15 000 ukrainska soldater utbildas på en rad olika platser, i främst Polen och Tyskland.

Sverige ska bidra, även om detaljerna fortsatt dröjer.

Vi har fattat beslut om att vi ska delta med en till två stabsofficerare för ledningsstrukturen i det som heter MPCC. Vid sidan om det så tittar vi på möjligheten att bidra direkt med utbildare till missionen. Det är någonting som vi har arbetat för och tycker är väldigt viktigt. Det är också en EU-insats som Ukraina kraftigt har efterfrågat, säger försvarsminister Pål Jonson (M) på plats i Bryssel.

Sverige är ett av de länder som redan deltar i utbildning av ukrainska soldater, inom ramen för Operation Interflex i Storbritannien.

EU Mam är främst tänkt för större militära enheter.

Den är lite mer omfattande. Det man utbildar inom ramen för Interflex i Storbritannien handlar om en lite kortare utbildning för den enskilde soldaten. Intentionen med EU Mam är att den ska bli lite mer omfattande, upp till bataljonsstorlek, säger Jonson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.