A-
A+

Sverige missar bredbandsmålet

Bredbandskabel. Arkivbild
Bredbandskabel. Arkivbild
EkonomiTT

Fler har fått snabbare bredband. Men utbyggnadstakten bromsar in och målet för 2020 missas med råge, enligt en rapport från Post- och telestyrelsen (PTS). Ändå är digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) rätt nöjd.

Annons

Annons

Regeringens bredbandsmål säger att minst 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige senast till oktober i fjol skulle ha tillgång till bredband på minst 100 Mbit/s.

Men så har det inte blivit, målet har spruckit, enligt PTS rapport. Bara 86 procent har tillgång till så snabbt bredband.

Anders Ygeman, digitaliseringsminister (S) är trots det spruckna målet rätt så nöjd.

Vi visste att vi inte skulle nå det målet, det sa vi redan i fjol, säger han.

Internationellt sett ligger Sverige bra till, tycker Ygeman.

Mäter man som resten av EU så ser det ljust ut, säger han och förklarar att alla som har möjlighet att ansluta sig inte har gjort det.

Dessutom, här i Sverige finns ett utbyggt mobilnät, förklarar han, som gör att många har ändå har tillgång till nätet trots att det inte finns fiber i backen.

Ser framåt

Men nu är det målet till 2025 som vi siktar på, säger han.

Då ska nästan alla ha tillgång till snabbt bredband. För att komma dit ska stödet för bredbandsutbyggnaden ökas, förklarar han.

Vi sjudubblar stödet till utbyggnaden nu.

Anders Ygeman förklarar att för alla människor som redan har snabbt bredband är det kanske inte så prioriterat att satsa på bredbandsstöd. Men målet är att alla ska ha tillgång till snabba nät.

Jag är inte nöjd förrän alla har det, säger Anders Ygeman.

För att nå dit krävs dock idogt grävande i marken på landet.

100 Mbit/s kräver fiber eller kabel-tv, och det är fiberutbyggnaden som står för all utbyggnad i Sverige. Men takten i fiberutbyggnaden har inte varit så så hög att målet nås, säger Jens Ingman, marknadsanalytiker på PTS.

Det visar sig att utbyggnadstakten har minskat under flera år. Fiberutbyggnaden ökade med två procentenheter mellan 2019 och 2020, vilket är en lägre ökningstakt än vad som uppmättes 2018 och 2019.

Vi ser en nedåtgående trend, säger han.

Minskade investeringar och det faktum att utbyggnaden nu främst sker i allt mer glest befolkade områden förklarar inbromsningen. Det är dyrare att bygga bredband på landsbygden, förklarar Jens Ingman.

57 procent av landsbygdsborna har nu bredband med minst 100 Mbit/s.

Annons

Annons

Dyrt på landet

Staten har skjutit till pengar för bredbandsutbyggnaden, och utan de stöden skulle inte takten kunnat vara så hög som den ändå är, förklarar han.

Nu, när målet för 2020 har spruckit, så gäller det att ta nya tag, enligt PTS. Nästa mål är 2025, då ska hela 98 procent ha tillgång till snabbt bredband.

Målet för 2020 nås inte. Men utbyggnaden fortsätter. Man kan inte vara nöjd, men inte heller helt missnöjd. Det är känt att det är svårare och dyrare att bygga på landet, säger Jens Ingman.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!