A-
A+

Sverige och Turkiet i nya Natosamtal

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har bjudit in till fyrpartssamtal om Sveriges och Finlands Natoansökningar på måndag. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har bjudit in till fyrpartssamtal om Sveriges och Finlands Natoansökningar på måndag. Arkivbild.
NatoTT

Nya försök är på väg för att komma runt Turkiets motstånd mot Sverige och Finland i Nato.

Fyrpartssamtal väntar på måndag.

Annons

Annons

Enligt en Natoföreträdare ska läget kring tvisten diskuteras i Bryssel.

"Vi kan bekräfta att högt uppsatta företrädare för Turkiet, Finland och Sverige kommer att möta högt uppsatta Natotjänstemän på högkvarteret i Bryssel på måndag på inbjudan av generalsekreterare Jens Stoltenberg", meddelas via mejl till TT.

"De kommer att ta upp den säkerhetsoro som väckts av vår medlem Turkiet, för att göra framsteg om Finlands och Sveriges ansökningar om medlemskap. Generalsekreteraren och hans personal är fortsatt i nära kontakt med alla inblandade i den här viktiga frågan", berättar Natoföreträdaren.

Uppgifterna kommer sedan Finlands utrikesminister Pekka Haavisto uppgett för TT på fredagen att ett förslag om mötesdatum lagts fram, men ännu inte bekräftats.

Måndagens möte sker samtidigt som Haavisto och även Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) finns på plats i Luxemburg för ordinarie utrikesministermöte inom EU.

Generalsekreterare Stoltenberg har upprepade gånger betonat att Nato arbetar intensivt för att nå en lösning.

Vårt mål är att nå en lösning så fort som möjligt, sade Stoltenberg till TT och andra nordiska journalister på en pressträff i Bryssel i torsdags.

Enligt uppgifter till TT kommer Sverige att företrädas av statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare Oscar Stenström.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.