A-
A+

Sverige pressar Iran om nedskjutning av plan

Anhörig till offer när flygplanet PS752 sköts ned utanför Teheran. Arkivbild.
Anhörig till offer när flygplanet PS752 sköts ned utanför Teheran. Arkivbild.
IranTT

Sverige, Ukraina, Kanada och Storbritannien gör gemensam rättslig sak gentemot Iran om nedskjutningen av passagerarplan utanför Teheran i januari 2020.

De fyra länderna kräver att Irans regim hålls ansvarig för attacken.

Annons

Annons

Samtliga 176 ombord dödades när Ukraine International Airlines flight 752 sköts ned strax efter start. 17 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige fanns ombord på planet, med destination Kiev.

Iran har erkänt att man skjutit ned planet, men av misstag, och Teheran har erbjudit viss ekonomisk ersättning till offrens anhöriga. Men rättsliga processer och omfattande skadeståndskrav har sedan förblivit olösta. Därför väljer utrikesminister Tobias Billström (M) att tillsammans med ukrainska, brittiska och kanadensiska UD att skärpa tonen mot Teheran.

"Vi efterfrågar att Iran ställer upp på bindande skiljedom om dispyten som rör nedskjutningen av flight PS752 av två robotar som avsiktligt och olagligt avfyrades av Irans islamiska revolutionsgarde. . ." skriver ministrarna i ett uttalande och hänvisar till artikel 14 i en konvention om flygsäkerhet från 1971.

De fyra länderna meddelar vidare att man vill få fullständig insyn och rättvisa skipad för offren och deras familjer.

Enligt Irans flygfartsmyndighet låg "den mänskliga faktorn" bakom nedskjutningen, som skedde i ett läge med kraftigt ökade spänningar och en militär konflikt mellan Iran och USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.