A-
A+

Sverige tecknar avtal om nya doser från Pfizer

' Vi vet ännu inte hur viruset kan komma att påverka samhället längre fram i tiden', säger socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
" Vi vet ännu inte hur viruset kan komma att påverka samhället längre fram i tiden", säger socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
CoronavirusetTT

Sverige har tecknat avtal på omkring 20 miljoner ytterligare vaccindoser under de kommande två åren. Därtill finns en option om ytterligare 20 miljoner dosor under samma period, uppger regeringen.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Sverige har kommit långt i vaccinarbetet med över fyra miljoner utförda vaccinationer. Nu gäller det att även säkerställa vaccintillgången på sikt. Vi vet ännu inte hur viruset kan komma att påverka samhället längre fram i tiden", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Det är EU-kommissionen som har förhandlat fram ett nytt avtal med Pfizer-Biontech som regeringen nu beslutat att ansluta till.

På EU-nivå handlar det om totalt 900 miljoner doser, med option på ytterligare lika mycket. Avtalet har förhandlats fram utöver de två tidigare avtalen med Pfizer-Biontech.

Avtalet inkluderar bland annat möjlighet att byta till ett uppdaterat vaccin, vilket kan ses som en försäkring mot eventuella framtida mutationer. Det är inte heller uteslutet att så kallade boosterdoser, återvaccinering för att säkra skyddet som vaccinen ger, kan behövas framöver, uppger regeringen.

Även om de nuvarande vaccinerna verkar vara tillräckligt effektiva mot de mutationer som hittills upptäcks måste man vara beredda på att byta till nya, uppdaterade vaccin, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i pressmeddelandet.

"Det här kontraktet ger oss den beredskapen samtidigt som vi tryggar tillgången för de kommande två åren", säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss