Sverige vill flytta EM-kvalet i Kosovo

Landslagschefen Hanna Fogelström. Arkivbild.
Landslagschefen Hanna Fogelström. Arkivbild.
HandbollTT

Sverige vill flytta handbollsherrarnas EM-kval borta mot Kosovo den 8 november.

Anledningen är att Utrikesdepartementet (UD) till och med den 15 november avråder svenskar från att resa till landet.

Annons

Annons

Sverige har kontaktat europeiska handsbollsförbundet (EHF) för att försöka flytta matchen, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

Frågan har varit uppe hos vår förbundsstyrelse, det känns inte tryggt att åka om UD har en avrådan, säger landslagschefen Hanna Fogelström.

Alternativa lösningar kan vara att skjuta på matchen, spela den på neutral plan eller byta hemma- och bortamatch – så att Kosovo kommer till Sverige i november och mötet i Kosovo i stället spelas i maj nästa år. Men det sistnämnda alternativet faller i nuläget på de svenska coronarestriktionerna, eftersom Kosovo – som inte är EU-medlem – inte kan komma in i Sverige. Inreseförbudet gäller till den 30 oktober och kan förlängas.

Bråttom med besked

En viktig faktor är också att utländska klubbar inte är pigga på att släppa sina svenska spelare till matchen i Kosovo, om det innebär att de måste sitta i karantän när de kommer tillbaka.

Ett besked brådskar. På måndag ska förbundskapten Glenn Solberg ta ut truppen till EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Kosovo.

Vi har tryckt på hos EHF och hoppas på ett svar den här veckan, säger Fogelström.

Annons

Annons

Frågetecken kring VM

Sverige är också kvalificerat för VM i Egypten, 13–31 januari. Egypten är precis som Kosovo ett av länderna dit UD avråder svenskar från att göra "icke nödvändiga resor".

Om Sverige tänker annorlunda kring ett VM än ett EM-kval återstår att se.

Vi har inte haft den frågan på bordet än, säger Hanna Fogelström.

Hon säger att Sverige i dagsläget räknar med att spela VM, men att man tills vidare avvaktar den föränderliga utvecklingen under coronapandemin. Senast den 15 november lär det av förklarliga skäl komma besked kring om UD häver eller förlänger sin reseavrådan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons